Culture Social

Zi de doliu național. Se împlinesc 27 de ani de la trecerea în eternitate a celor „două inimi gemene”, Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Zi de doliu național. Se împlinesc 27 de ani de la trecerea în eternitate a celor „două inimi gemene”, Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 27 de ani de la trecerea în neființă a celor „două inimi gemene”, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, viața cărora a fost curmată de un accident rutier. Artistul a decedat pe loc, fiind strivit de fiare, iar interpreta a murit în drum spre Spitalul de Ugență din București.

De 27 de ani, oamenii le păstrează amintirea, iar în această zi, la Chișinău, au loc acțiuni de comemorare. Familia regretaților artiști a organizat la Cimitirul Armenesc o slujbă de pomenire, iar la ora 18.00 va avea loc un marș de comemorare, organizat de Asociația Generația Unită, care va porni de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt până la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Accidentul cuplului Aldea-Teodorovici, care lăsa în urmă nu numai un copil mic, Cristofor, și părinți răpuși de durere, ci întreaga națiune română, a stârnit numeroase teorii conspirative de-a lungul timpului.
Tragedia în care și-au pierdut viața Doina şi Ion Aldea Teodorovici a avut loc pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie în anul 1992.

Acest eveniment nefericit a ridicat multe semne de întrebare, unii spunând că a fost pur și simplu o întâmplare nefericită, alții însă au vorbit chiar despre o moarte premeditată a celor doi artiști. Martorii acestei tragedii nu au putut fi găsiți pentru a furniza de detalii despre acest accident, iar singurele mărturii s-au regăsit în presa de la acea vreme.

În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nicio zgârietură, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută ca o tragedie națională.

Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, și pentru copii. Muzica semantă de el a răsunat în mai multe filme şi piese de teatru. În 1989, Ion Aldea-Teodorovici a primit titlul onorific de Artist Emerit din Moldova. În acelaşi timp, Doinei Aldea-Teodorovici i-a fost acordat în 1993, post-mortem Ordinul Republicii.

Sursă :

zdg.md

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....