VOX: Ce părere au tinerii despre reducerea vârstei de vot la 16 ani

11 iulie, 2021, al X-lea scrutin din Republica Moldova ce va determina noua componență a Parlamentului. Acest proces electoral, de asemenea are la bază votul universal al cetățenilor ce este viabil începând cu vârsta de 18 ani. Având în vedere acest fapt, am întrebat tinerii, ce părere au despre reducerea vârstei de vot la 16 ani, ar fi această posibilă reformă un mijloc pentru creșterea ratei de participare la vot?

Munteanu Irina, 17 ani: ,,Un pas binevenit ca adolescenții în vârstă de 16 ani să voteze, deoarece avem și noi părerea noastră proprie, noi tot dorim să votăm, să alegem viitorul nostru conducător, care să facă ceva pentru țară și pentru oameni”

Sergiu Vâzdoagă, 19 ani: ,,Părerea mea despre reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, nu este una atât de bună, deoarece acești tineri nu au o viziunea bine dezvoltată și un mod de a gândi profund, decât cei care încep cu 18 +”

Victoria Dubceac, 20 ani: ,,Introducerea votului de la 16 ani este o idee minunată, cunoscând faptul că mai sunt și alte țări care deja au aprobat această lege, cum ar fi Austria, ar fi un imbold și pentru Republica Moldova, întrucât tinerii sunt cei care optează pentru schimbări și o viață mai bună”

Pantelei Dumitru, 17 ani: ,,Este în avantaj deoarece unii tineri se gândesc la viitor, își doresc să voteze persoanele ce vor putea să conducă țara, vor aduce dezvoltare și un trai mai bun”

Cojocaru Eduard, 18 ani: ,,Nu sunt deacord ca tinerii să voteze de la 16 ani, fiindcă la această vârstă nu te prezinți ca o persoană ce poate să ia o decizie corectă pentru poporul său”

Mocanu Svetlana, 21 ani: ,,Atâta timp cât vârsta legală care permite angajarea unui adolescent în câmpul muncii este 16 ani, corect ar fi să i se ofere posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot de la această vârstă. În acest mod tinerii ar conștientiza responsabilitatea pe care o au pentru societate, dar și rolul lor în viața socială”

Popescu Andrei, 25 ani: ,,Ar fi o oportunitate, deoarece tânăra generație trebuie învățată chiar din cadrul instituțiilor de educație timpurie, deoarece copiii sunt cei care absorb informația rapid și util. Ei îndeamnă prin părerile lor infantile adulții să își amintească că trebuie să ai responsabilitate”

Ana Stegărescu, 21 ani: ,,Reducerea vârstei de vot nu este cea mai viabilă soluție de a crește rata de participare a tinerilor la vot. Chiar și la vârsta de 18 ani tinerii nu sunt suficient de pregătiți pentru a lua o decizie majoră. Însă ce să mai vorbim de o vârstă mai fragedă. Un tânăr are nevoie de o gândire critică bine dezvoltată, simțul responsabilității sociale, iar toate acestea aspecte se formează în timp”

Felicia Croitoru, reporter stagiar.


Previous Post

Un moldovean ”și-a plătit” călătoria cu o carte de identitate falsificată

Next Post

Tragedie la Briceni. Un bărbat a decedat, după ce a intervenit în soluționarea unui conflict. Era implicat fiul său

Related Posts
Total
1
Share