Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă. Tradiții și obiceiuri pentru această zi

Vinerea înainte de Învierea Domnului este numită Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. În această zi, Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii.

În Vinerea Mare, dimineața în biserici nu oficiază slujbe, ci doar seara se scoate din biserică Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer – o bucată de pânză pe care este zugrăvit momentul pogorârii lui Iisus în Mormânt.

În seara din Vinerea Patimilor este oficiat Prohodul Domnului, iar cu Sfântul Epitaf se înconjoară biserica. Mai apoi, acesta este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare.

Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

IATĂ CE OBICEIURI EXISTĂ PENTRU ACEASTĂ ZI!

Se spune că cei care trec de 3 ori pe sub Sfîntul Aer nu-i doare capul, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi tot anul. 

Vinerea Seacă este o zi de post strict, numit şi post negru, în care nu se bea şi nu se mănâncă nimic, până se scoate din biserică Sfântul Aer.

Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

În această zi, gospodinele opresc lucrul, nu spală şi nu sacrifică animale.

Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau tainic în ape curgătoare: se crede că cel care se cufundă de trei ori în apă rece în Vinerea Seacă va fi sănătos şi va avea noroc tot anul.

În Vinerea Mare nu trebuie să spălăm: fie că vorba de spălatul manual al hainelor, fie de simpla punere a hainelor în maşină de spălat. De asemenea, nu se coase şi nu se face curăţenie.

Ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare.

Tradiţia spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi roditor.

Abonați-vă la canalul nostru de Telegram, pentru a fi la curent cu ultimele știri din țară și de peste hotaret.me/regionalmd

Previous Post

COVID revine? 165 de cazuri noi au fost raportate pentru 20 aprilie 2022

Next Post

Zelenski: Rusia pregăteşte un referendum fals pentru independență în regiunile Herson şi Zaporojie

Related Posts
Total
1
Share