VIDEO: 14 ani de la fondarea Muzeului Serviciului Vamal

La 28 noiembrie 2021, se împlinesc 14 ani de la fondarea Muzeului Serviciului Vamal. Cel care l-a fondat este renumitul colecționar Petru Costin. Ideea creării unui muzeu al instituției i-a venit în anii 1991-1992, când începuse activitatea în cadrul Serviciului Vamal, în calitate de specialist în economie și în istoria obiectelor anticariat, ajungând să se materializeze cu succes și mult efort, abia în anul 2007.

Muzeul Serviciului Vamal reflectă istoria activității instituției vamale, cuprinzând atât obiecte personale ale foștilor conducători ai instituției, dar și diverse uniforme și obiecte de serviciu.

În acești 14 ani, muzeul a crescut exponențial, ajungând să dețină în prezent o mare varietate de obiecte din filatelie, numismatică, istorie, arheologie, etnologie, heraldică etc.

O colecție notorie a muzeului este cea compusă din steaguri de luptă istorice, ce cuprinde 45 de drapele din perioada lui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Petru Rareș.

Parte a patrimoniului muzeal sunt și colecțiile de pumnale, săbii orientale și europene, baionete, unelte de muncă, icoane de valoare istorică și culturală.

Muzeul Serviciului Vamal face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale, deținând un rol crucial în conservarea şi transmiterea valorilor patrimoniale, culturale și spirituale ale poporului nostru.

Pentru că în data de 17 noiembrie curent a fost marcată și Ziua Internațională a Recordurilor Mondiale Guinness, amintim că fondatorul Muzeului vamal, Petru Costin, a reușit să înscrie țara noastră pe paginile Cărții Recordurilor Guinness datorită colecției sale de potcoave. A înregistrat două recorduri mondiale cu această colecție impresionantă, la un interval de numai 10 ani. În prezent, colecția numără 13855 unități, fiind oficial declarată drept cea mai mare colecție de potcoave din lume.

Previous Post

Creștinii ortodocși intră de azi în Postul Crăciunului. CUM SE POSTEȘTE în această perioadă

Next Post

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna

Related Posts
Total
15
Share