Trei orașe invadate de mitingurile socialiste. Dodon pledează pentru o republică prezidențială

Foto: europaliberă.org

Socialiștii au organizat proteste de amploare la Bălți, Anenii Noi si Cahul împotriva anulării referendumului propus de și în sprijinul președintelui Igor Dodon și al întrebărilor pe care le-ar fi pus la un plebiscit consultativ. Președintele anunțase că dorește anularea legii care transformă în datorie publică creditul oferit de stat după „furtul miliardului”, o extindere a prerogativelor sale, reducerea numărului de deputați în Parlament și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. La 27 iulie, Curtea Constituțională a oprit organizarea referendumului, cerut de președinte.

La demonstrațiile de la Bălți a fost prezentă corespondenta Tamara Grejdeanu, care a transmis în direct pledoaria Zinaidei Greceanîi. De la Anenii Noi, Vasile Botnaru, prezent la demonstrația socialistă, transmite: „Este un miting de protest împotriva faptului că s-a anulat referendumul initiat de șeful statului. Lozincile și declarațiile merg simetric pe problemele abordate de șeful statului…” „Nu m-aș apuca să estimez câți participanți sunt disciplinați, nu foarte gălăgioși, mai gălăgioși și entuziasmați sunt vorbitorii. Nu există nici un fel de contramanifestații”.

La Cahul, partidul Socialiștilor a anunțat, în premieră, că va lansa o campaniei națională pentru trecerea la un sistem prezidențial. În același timp, într-o rezoluție se afirmă că socialiștii se vor aduna în capitală, dacă președintele Igor Dodon convoacă o așa-numită „Mare Adunare Națională” pentru a pune capăt confruntărilor cu „guvernul oligarhic”.

Valentina Ursu s-a aflat la Cahul, de unde transmite: „ dacă este să-l credem pe deputatul socialist Bogdan Țîrdea, el spune că aici, în Piața din Cahul, s-ar fi adunat câteva mii de susținători, simpatizanți ai Partidului Socialiștilor.” „ Au ieșit pentru a protesta împotriva încercării Partidului Democrat, guvernării coordonate de Vlad Plahotniuc de a uzurpa puterea în stat.  Ei cer referendum, alegeri repetate, o țară prezidențială – afirmă deputatul Țîrdea a și declarat Europei Libere că după aceste mitinguri de protest se va începe o campanie masivă de promovare a ideii unei republici prezidențiale”. Este ideea pe care a insistat Greceanîi spunându-le celor prezenți la miting : „Noi vrem cu dumneavoastră o țară prezidențială. Vrem sau nu să avem un președinte puternic? Pe care cu toții l-am ales? De aceea, stimați prieteni, noi vom merge din casă in casă, începând cu ziua de azi, si vom întreba oamenii simpli dacă ei susțin președintele Republicii Moldova; și cred că răspunsul va fi același”. Ca în mod obișnuit demonstrațiilor socialiste, peste tot a predominat retorica goală în sprijinul ideilor președintelui Dodon.

Tatiana Turiţă

Previous Post

La ce se gândeşte câinele tău? Mai multe cercetări oferă răspunsul

Next Post

,,Unibank” în prag de lichidare încearcă să-și vândă bunurile

Related Posts
Total
0
Share