Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua Sfântului Ion Botezătorul, sărbătorit la 20 ianuarie, reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă, deschise pe 19 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Tradiția populară spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și veghează ca aceștia să se nască sănătoși. Această zi este un prilej de bucurie, iar cine nu se veselește va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua marelui praznic închinat Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sunt aduse acasă sau sunt împărțite săracilor, în primul rând persoanelor, care poartă numele de Ioan. În această zi, nu se bea vin roșu, care amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan.

În familiile în care au murit rude în condiții suspecte, se fac pomeniri la biserică – se citește pomelnicul cu numele decedaților și se dau de pomană pachete cu bucate preferate de cei plecați în eternitate în mod neașteptat. Din această zi, timp de trei zile, casa se stropește cu agheasmă. Totodată, candela va arde în tot acest interval, pentru ca în acea familie să se ia doar decizii înțelepte, chibzuite și discuțiile să nu degenereze în tensiuni și în gesturi necugetate.

Se mai spune că de Sfântul Ioan este interzisă folosirea cuțitului, toate alimentele de la masă fiind rupte cu mâna. De asemenea, nu trebuie folosită mătura, se spune că măturatul ar deranja liniștea morților.

După Sfântul Ioan se botează gerul, adică se mai înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Un obicei destul de întâlnit în ziua de Sfântul Ioan este iordănitul, tradiție străveche ce se aseamănă foarte mult cu colindatul și încă se mai respectă în satele românești.

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Registru, în Moldova, peste 105 mii de bărbaţi poartă prenumele Ion, aproape 58 de mii sunt înregistraţi cu prenumele Ivan, iar 351 – Ionel. Totodată, aproape cinci mii de femei au prenumele Ioana. 

Previous Post

Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ioan Botezătorul

Next Post

O minoră din Căușeni, violată de concubinul mamei sale

Related Posts
Total
8
Share