Actual

Sute de farmacişti, instruiţi cum să elibereze medicamente gratuite

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a organizat joi, 7 februarie, un seminar de instruire pentru prestatorii de servicii farmaceutice privind modificările operate recent în lista de medicamente compensate şi modalitatea de eliberare în farmacii a preparatelor gratuite, acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Directorul general al CNAM, Tamara Andruşca, a menţionat în debutul şedinţei despre importanţa implementării cu eforturi comune a iniţiativei Guvernului cu referire la noul mecanism de compensare şi eliberare a medicamentelor populaţiei. „Dorim ca prin aceste seminare de instruire să ghidăm prestatorii de servicii în lucrul cu cetăţenii. Mizăm pe profesionalismul farmaciştilor, pe corectitudine şi pe capacitatea lor de asimilare a modificărilor făcute recent în procesul de eliberare a medicamentelor gratuite. Suntem siguri că prin unirea eforturilor vom realiza aceste acţiuni în beneficiul cetăţeanului”, a specificat Tamara Andruşca.

Prezent la eveniment, Boris Gîlca, secretar general de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a îndemnat farmaciştii să dea dovadă de atitudine responsabilă şi implicare în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia pacientului a preparatelor gratuite. „Prin iniţiativa de a elibera medicamente gratuite, Republica Moldova se aliniază în premieră practicilor internaţionale de a susţine inclusiv populaţia vulnerabilă. Seminarul de instruire reprezintă un prim pas în a aduce claritate farmaciştilor cum să procedeze la fiecare etapă, cum să pătrundă în esenţa acelor mecanisme şi regulamente privind eliberarea medicamentelor gratuite”, a specificat Boris Gîlca.

În cadrul seminarului, reprezentanţii CNAM au prezentat informaţii ample despre modificările efectuate recent în lista de medicamente compensate, în acte normative şi legislative, paşii pe care trebuie să-i respecte farmaciştii pentru a oferi medicamente gratuite, precum şi exemple concrete de eliberare a preparatelor farmaceutice în cazul anumitor maladii. Participanţii la întrunire au fost informaţi şi despre faptul că CNAM este în proces de elaborare a unei noi platforme informaţionale ce va avea drept scop introducerea reţetei electronice.

La rândul lor, farmaciştii s-au arătat interesaţi de aspecte privind raportarea online a informaţiei din reţete, actualizarea datelor din sistemul informaţional „Medicamente compensate”, ţinerea evidenţei contabile, oferirea de medicamente gratuite şi pentru alte tipuri de maladii, eliminarea unor dificultăţi în transportarea reţetelor pe suport de hârtie etc.

Participanţilor la seminar le-a fost prezentat stickerul cu mesajul „Aici se eliberează medicamente compensate”, care urmează a fi plasat în fiecare farmacie contractată de CNAM, pentru ca cetăţenii să identifice cu uşurinţă prestatorii care eliberează medicamente gratuite.

Menţionăm că seminarul desfăşurat astăzi la Chişinău este primul din şirul de întruniri ce urmează să fie organizate pentru partenerii sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Următorul seminar la aceeaşi temă va avea loc vineri, 8 februarie, cu participarea medicilor din cadrul asistenţei medicale primare şi a celei specializate de ambulator.

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....