News

STUDIU: Europa ar putea furniza energie electrică pentru tot globul, numai de la eoliene instalate pe uscat

STUDIU: Europa ar putea furniza energie electrică pentru tot globul, numai de la eoliene instalate pe uscat

Potrivit unui nou studiu, și cel mai detaliat de acest fel de până acum, Europa nu este nici măcar pe aproape de a-și atinge adevăratul potențial în furnizarea energiei eoliene. Dacă ar fi instalate eoliene în toate locurile viabile de pe uscat, UE ar avea suficientă energie pentru întreaga lume.

Un studiu realizat de Universitatea din Sussex, Marea Britanie, a descoperit că pe 46% din suprafața Europei ar putea fi montate eoliene, adică peste 5 milioane de kilometri pătrați și aproape 500 de exajouli de putere (un exajoule înseamnă un miliard de miliarde de jouli) – cu 70 de extrajouli în plus față de cât va avea nevoie lumea în 2050.

Cercetarea a luat în calcul infrastructura, construcțiile și zonele protejate, dar nu a ținut cont de limitări specifice, cum ar fi aprobările sau dacă terenurile sunt private sau nu. Studiul a evidențiat doar zonele adecvate pentru montarea de eoliene și a vrut să răspundă la întrebarea „Ce potențial de energie eoliană are Europa?”.

Pe scurt, dacă ar fi amplasate eoliene pe toate locurile de pe uscat care îndeplinesc condițiile necesare, Europa ar putea furniza de peste 100 de ori mai multă energie eoliană decât produce în prezent. Calculele au fost făcute la 11 de milioane de eoliene în plus, ceea ce ar însemna suficientă energie cât să acopere nevoile oamenilor din întreaga lume, începând de acum, până în 2050.

„Desigur, nu spunem că ar trebui să instalăm turbine în toate locurile identificate”, a declarat Benjamin Sovacool, participant la cercetare, potrivit Science Alert. „Dar studiul arată potențialul uriaș al Europei de a genera energie eoliană, care trebuie valorificată, dacă vrem să evităm o catastrofă climatică”.

În prezent, Europa este lider în energia eoliană – turbinele de pe uscat și cele din ape produc aproape o treime din energia eoliană la nivel mondial. Comisia Europeană a promis că, până în 2050, cel puțin 100.000 de eoliene vor fi actualizate sau adăugate.

Un studiu din 2009 realizat de Agenția Europeană de Mediu arată că potențialul de energie eoliană de pe uscat era de trei ori mai mic decât au descoperit cercetătorii în noua analiză.

Sursă: green-report.ro

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....