#Coronavirus Lifestyle

Studiu: Creaturile oceanice protejează umanitatea de viruși

Potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ), anumite creaturi din ocean au acționat ca un mecanism natural de apărare împotriva virușilor pentru populația umană.

Într-o serie de experimente de laborator, o echipă condusă de ecologul marin Jennifer Welsh a urmărit organismele marine pentru a vedea cum interacționează cu virușii din ecosistemul lor. Studiul a fost publicat în revista Nature Reports Scientific, notează presa internațională.

Echipa a studiat 10 specii de animale diferite, dar a descoperit că stridiile, crabii, scoicile (Cardiide) și bureții erau cei mai buni la filtrarea virușilor.

Autorii studiului au remarcat că „în experimentele noastre, bureții au redus prezența virușilor cu până la 94% în trei ore.” După ce virusul a fost expus la burete după 24 de ore complete, prezența virusurilor a fost redusă cu până la 98 la sută.

Între timp, crabii au reușit să reducă încătura virală cu până la 90 la sută în 24 de ore. Scoicile și crabii au fost mult mai puțin eficienți, reducând abundența virală cu 43% și respectiv cu 12%.

„Un alt experiment a arătat că absorbția de viruși se întâmplă într-adevăr foarte rapid și eficient. Chiar dacă am introdus în apă noi viruși la fiecare 20 de minute, bureții au rămas extrem de eficienți în eliminarea virușilor ”, a explicat Welsh.

Aceste descoperiri ar putea reprezenta o unealtă în prevenirea viitoarelor focare și, de asemenea, pot servi drept mecanism natural de apărare în ecosistemul nostru.

Cu toate acestea, ecologul avertizează că lucrurile pot fi ceva mai complicate în sălbăticie decât în ​​laborator. „Situația este mult mai complexă, deoarece multe alte specii de animale sunt prezente și se influențează reciproc. De exemplu, dacă o stridie filtrează și vine un crab, acesta își închide supapa și nu mai filtrează. În plus, există factori cum ar fi curenții de maree, temperatura și lumina UV ”, a adăugat ea.

Se incarca....