Actual

SFATURI DE LA SPECIALIȘTI: Unde aruncăm măștile de protecție și mănușile dupa folosire

În lipsa unor cutii destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, pe stradă sau acasă, oamenii aruncă masca și mănușile în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau mai rău – pe jos.

Medicii atrag atenția că există riscul contaminării pentru cei din jur, dacă astfel de obiecte nu sunt depozitate separat. Doar în cazul elevilor, autoritățile au spus clar că măștile vor fi aruncate în locuri special destinate, scrie ProTV.

După ce nu mai folosesc masca, oamenii o aruncă pur și simplu la gunoi. Fie că este vorba despre cel menajer de acasă, fie în pubelele stradale.

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar: ”Se depozitează ideal într -un recipient din plastic, într o pungă, care ulterior se depune într-un coș de gunoi cu capac. Este complicat să ai coșuri pentru deșeuri biologice în spații publice, motiv pentru care este important să respectăm aceste principii simple”.

În unele hypermarketuri există deja cutii speciale pentru astfel de deșeuri periculoase, unde cei care ies de la cumpărături își pot arunca masca purtată. Decizia aparține însă doar patronilor magazinelor, și nu este prevăzută de autorități, Acum există o singură reglementare clară: în școli vor există locuri special amenejate pentru ca elevii și profesorii să arunce deșeurile infecțioase.

Până când autoritățile vor găsi o soluție legală pentru această problemă, măștile și mănușile potențial contaminate ajung la groapă de gunoi, în loc să fie incinerate, așa cum se întâmplă cu deșeurile medicale din spitale.

Deși nu li s-a impus încă acest lucru, unele primării iau în calcul să monteze coșuri speciale pentru astfel de deșeuri în parcuri și zone aglomerate.

Sursa – ProTV

Articole asemănătoare

Un medic de familie din raionul Ungheni a decedat din cauza COVID-19

Anna Casian-Musteață

Intervenție terestră transfrontalieră SMURD: Un bărbat a fost transferat de la Iași, la Spitalul de Neurologie din Chișinău

Anna Casian-Musteață

Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore: 4 825 de persoane au intrat în țară

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....