Monden

VOX: “În sfârșit ne așezăm la masă împreună, dar nu la ore diferite”. Șase interpreți din Republica Moldova ne povestesc cum și-au petrecut perioada de carantină

Pandemia de COVID-19 ne-a luat pe toți prin surprindere, inclusiv pe mai multe persoane publice din țară. Chiar dacă virusul i-a prins pe unii la mii de kilometri distanță de casă, aceștia nu au avut timp de plictiseală. În tot acest timp de izolare, și-au descoperit talentul de a găti, au citit și au meditat asupra vieții, au jucat fotbal în curtea casei, iar alții au stat până dimineață la discuții cu cei dragi. Șase interpreți din Republica Moldova ne-au povestit despre activitățile desfășurate și momentele trăite în timpul pandemiei. Un lucru este cert, după încheierea carantinei, ne așteaptă multe surprize muzicale.

Ion Paladi : Carantina a fost ca o lovitură pentru toți artiștii. Un virus care părea foarte mic și invizibil, s-a dovedit a avea puteri mari asupra întregii planete. În această perioadă am stat foarte mult în autoizolare în Chișinău, după care am mers la părinți. Într-adevăr, la țară, la aer curat, prin ograda părintească, această carantină a trecut altfel. Am încercat să profit de partea frumoasă a lucrurilor, de a sta cu cei dragi, familia mea, părinții mei, și să savurăm aceste momente împreună, mai ales că-n ultimii ani mereu am fost pe drumuri prin concerte și evenimente private. De asemenea, am început să lucrez la proiecte și piese noi, abia aștept să ieșim din această stare și să revin pe scenă cu melodii noi, alături de publicul meu drag. Totodată, carantina mi-a oferit posibilitatea să fiu mai aproape și de fanii mei prin intermediul rețelelor de socializare.


Stela Botez: Pentru mine, carantina a început din ianuarie, pentru că odată cu retragerea mea de la jobul din televiziune, am început să lucrez de acasă asupra proiectelor mele artistice, iar carantina care a fost instaurată ulterior, pe mine nu m-a surprins și am continuat să stau acasă în zona mea de lucru. Muncesc la mai multe piese și cântece populare, am scris foarte mult în perioada asta și am început să brodez un nou costum popular. Pe lângă activitățile care-mi aduc plăcere și nu mă obosesc deloc, îmi mai place să citesc (am deja 5 cărți citite), să fac sport, să gătesc și să privesc filme și concerte pe YouTube. Bineînțeles că am și meditat asupra vieții, asupra rostului oamenilor pe pământ și în univers și cu siguranță că in timp voi găsi răspuns la toate întrebările mele, deocamdată, încerc să fac lucruri bune și să mă înconjor de tot ce e frumos.


Adrian Ursu: Această pandemie m-a prins la alt capăt al lumii, în Statele Unite. A trebuit să-mi schimb biletul spre București și de acolo, cu mașina spre Chișinău. Ajuns acasă, am fost nevoit să respect carantina obligatorie, 14 zile în autoizolare. Împreună cu soția, am decis să petrecem aceste zile împreună, fetița am dus-o la bunici, acolo știam că este în siguranță. În această perioadă am trecut tot felul de transformări, am încercat să-mi încurajez colegii, chiar dacă se amânau toate concertele și evenimentele private. Am încercat să transmit oamenilor să rămână pozitivi, dar am văzut că e complicat, lumea a fost și este încă în panică, și am înțeles câteva lucruri, câțiva pași pe care îi recomand tuturor: filtrați informația care vi se oferă, fiți precauți dar nu exagerați.

Din 24 de ore, trei minute sunt sufieciente pentru a ne gândi la această situație, în rest, dacă putem activa și în continuare în domeniul ales, atunci să muncim, să facem, să producem, dacă nu putem, să găsim ceva nou și plăcut pentru noi. Eu asta am făcut și a funcționat. Mi-am dus la bun sfârșit piesele înregistrate în studiou cu orchestra, din proiectul „Adrian Ursu și Orchestra”, piese începute încă de anul trecut, și iată că deja sunt gata cinci melodii populare și lucrez la alte trei melodii de muzică ușoară. Carantina m-a făcut să observ curtea și natura mai mult, să privesc cu plăcere și să mă bucur de acea bucățică de pământ de lângă casă. Tot pentru prima oară am jucat fotbal în curtea casei împreună cu fiica, m-am bucurat din plin de familie și ei de mine. În sfârșit ne așezăm la masă împreună, dar nu la ore diferite. Am trecut apoi și la surprize. Personal am mers la o profesoară cu care nu ne-am văzut mai mult de 18 ani. S-a bucurat foarte mult și ea dar și eu am primit plăcere maximă de la această întâlnire. Am fost complice și în alte surprize și chiar a fost frumos. Bucuram oamenii, și mă bucuram și eu odată cu ei.


Diana Stoica: Carantina a venit cumva pe neașteptate și din păcate a dat toate planurile peste cap. Primăvara asta aveam preconizate mai multe concerte, atât în țară cât și peste hotare, am avut programate și mai multe evenimente private. Din păcate, acestea au fost ori amânate ori chiar anulate. Cunoaștem cu totii că artiștii de la noi se hrănesc din aceste evenimente. Dacă ele nu sunt, atunci nu este nici posibilitate de a investi în noi proiecte, și mai rău, chiar să ne întreținem. Dar nu sunt disperată, sunt optimistă, am stat acasă toată carantina și am încercat să fac lucruri noi, să citesc, să învăț, să acord mai mult timp publicului pe rețelele de socializare, etc. Pentru mine, plusul cel mai mare de la această perioadă, este că am început a găti mult și chiar gustos. Până acum eram cumva ocupată și foarte rar îmi permiteam să stau prin bucătărie, acum deja e o altă treabă. Am lucrat și la melodii noi, de suflet, care urmează în scurt timp să fie lansate. Datorită acestei perioade chiar am făcut ceva nou pentru repertoriul meu, abia aștept să lansez. Și să nu uităm, după ploaie vine și soare. Aveți grijă de voi!


Victor Dănuță: Perioada de carantină a fost foarte grea pentru mine pentru că obișnuiam ca în fiecare zi să ies din casă, să merg la emisiuni, evenimente sau pur și simplu să beau o cafea în oraș cu prietenii. În pofida acestui fapt, totuși mi-am găsit diferite activități pentru a nu mă plictisi. De exemplu, am început să gătesc mai mult și să experimentez diverse rețete care nu mă gândeam vreo dată că le voi pune în acțiune. Între timp, am început să lucrez și la câteva melodii noi cu orchestra „Fluieraș”, care urmează să fie imprimate curând. Mai lucrez și la un proiect nou, pe care îl planificam demult, dar nu aveam timp pentru el. Este vorba de un colaj în colaborare cu Vadim Barancea, la care urmează să-i filmez și un videoclip.


Corneliu Botgros: În perioada de carantină nu am stat degeaba. Am continuat să lucrez la piese pentru soliști dar și pentru orchestra Lăutarii. Am avut și două colaborări mai puțin obișnuite – colaborare online în varianta acustică . A prins la public și chiar am fost foarte entuziasmați. Având mult timp la dispoziție, am început să comunic mai des cu rudele mele stabilite peste hotare. Am stat la povești nopți întregi cu unii pentru că sunt stabiliți în Canada și SUA. Am urmărit cu multă atenție dinamica acestui virus (COVID 19) în țările cele mai afectate precum Spania, Italia, Anglia, SUA și China. Este îngrozitor, și mi-am dar seama cât de gravă este situația cu adevărat, de aceea, am respectat carantina dar și restricțiile care sunt impuse și în continuare. Totodată, m-am ocupat de îngrijirea curtei și de amenajarea grădinei care mi-a adus multă satisfacție. Colaborările online vor continua atâta timp cât restricțiile pentru evenimente sunt încă în vigoare. Ne este dor de scenă și de public, însă sănătatea tuturor este mult mai importantă. Abia așteptăm să reluăm activitatea artistică!

Autor: Andreea Mîță

Articole asemănătoare

VIDEO: Valera de la Banca de Bancuri s-a lansat pe piața muzicală

Mia Roșca

PIESĂ NOUĂ! Denis Midone: ,,Mai știi”

Mia Roșca

Gretta, un nou nume pe piața muzicală autohtonă, care-și face debutul cu piesa “Stai”

Redacția Regional
Se încarcă....