REZULTATE FINALE: PAS obține majoritatea. BECS și ȘOR vor fi în opoziție

Foto; unimedia.info

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) vor avea cele mai multe mandate de deputat în noua legislatură a Parlamentului.

Cel puțin asta arată rezultatele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după procesarea a 100% de buletine de voturi, informează Știri.md.

Astfel, PAS a acumulat 52,80%, BECS 27,17 % și PP Șor 5,74%.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), ar lua 63 de mandate de deputat în viitorul Parlament. 

Pe locul 2 cu cel mai mare număr de deputați, în Parlament intră Blocul Electoral al comuniștilor și Socialiștilor, cu 32 de mandate, după ce au obținut 27,36% din voturile cetățenilor.

BECS este urmat de Partidul Politic „Șor”, care ar putea intra în Legislativ cu șase mandate, cu trei candidați mai puțin decât la scrutinul precedent.

Restul partidelor au obținut scoruri sub pragul electoral.

Comisia Electorală Centrală va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie în cel mult 5 zile de la primirea tuturor proceselor verbale de la secţiile de votare.

Ulterior, aceste date vor fi transmise Curţii Constituţionale, care, la rândul său, are la dispoziţie 5 zile pentru examinarea datelor şi expunerea asupra validării rezultatelor scrutinului şi a mandatelor deputaţilor aleşi.

Acest lucru trebuie să se întâmple după soluţionarea tuturor contestațiilor depuse de concurenţii electorali în decurs de 3 zile după adoptarea hotărârilor CEC.

Potrivit articolului 63 al Constituţiei, Parlamentul se întruneşte, la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. 

Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Legislativului precedent vor fi transmise spre examinare noii legislaturi.

Previous Post

Lotul cu vacin Johnson & Johnson donat de SUA ajunge astăzi la Chișinău

Next Post

Renato Usatîi își anunță demisia din funcția de primar al orașului Bălți

Related Posts
Total
23
Share