Recomandările nutriționiștilor: Ce murături să mănânci după sărbători

Robert Escu

După sărbători, murăturile se vând la fel ca florile în ajun de 8 Martie. Şi să ştiţi că în pieţele din Chişinău sunt conserve pentru toate gusturile: roşii, castraveţi, varză murată sau penene roşu, toate pregătite după reţete deosebite. În popor se mai spune că murăturile sunt cel mai bun remediu împotriva mahmurelei, medicament testat de basarabeni de ani buni, scrie tvrmoldova.md.

După ce s-au delectat cu bucate de alese de Revelion, dar şi cu alcool, mulţi petrecăreţi dau buzna la piaţă după murături, unde este marfă şi pentru cei mai răsfăţaţi gurmanzi. Preturile sunt intre 20-25 de lei pentru un kilogram.

Alexandra Jechea păstrează cu sfinţenie reţetele moştenite de la bunici. Ştie totul despre murături şi beneficiile acestora.

ALEXANDRA JECHEA: „Probiotice, pentru lucrul intestinelor, digestiei, doar conţine bacterii folositoare, nu toate bacteriile sunt folositoare, dar sunt şi folositoare. Reţeta e o biotehnologie ţărănească  din vechime:  sare, frunză de hrean sau hrean rădăcină, mărar uscat, usturoi, la dorinţă pun şi chiperi, ca sa fie gust”.

Murăturile sunt vedetă pe masa de sărbătoare, dar sunt la mare căutare şi după Revelion.

Nutriţioniştii recunosc că un asemenea leac este binevenit pentru petrecăreţi.

SERGIU MUNTEANU, nutriţionist: „Atunci când se serveşte mai mult alcool, într-adevăr se pierde mult lichid în organism şi murăturile compensează insuficienţa aceasta de minerale, asta este, dar cea mai bună, dar şi de la englezi este că trebuie de mâncat proteine a doua zi, un bacon sau un ouă prăjit”.

Basarabenii, însă folosesc şi alte remedii.

„Ştiţi că este o zicală la moldoveni, cui cu cui se dezbate, aşa şi asta. Cu ce ai făcut-o că asta trebuie să dai înapoi”. 

„Trebuie să bei iar oleacă de băutură, numai nu mult, undeva vreo 50 de grame şi îţi vii în fire”.

Consumul alcoolului după o beţie zdravană nu este recomandat.

SERGIU MUNTEANU, nutriţionist: „Nu, nu, nicidecum, mai ales că este un studiu care a arătat, că impactul asupra ficatului se scoate cu suc de roşii, roşii prelucrate termic, asta foarte bine protejează ficatul. – Deci berea sau altceva folosesc oamenii..- Nu, nu asta va  duce din nou de unde a început”.

Deci, luaţi aminte de sfaturile specialiştilor şi consumaţi alimente şi băuturi alcoolice cu măsură.

Previous Post

Mesajul dureros lăsat de Alina, tânăra din România, care și-a pus capăt zilelor chiar în noaptea de Revelion

Next Post

Incendiu în Capitală: Un bătrân de 93 de ani a ars în propria casă

Related Posts
Total
79
Share