Extern

Protestele din SUA se mută în Europa

Dacă la Londra oamenii au manifestat paşnic, atunci la Paris poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimigene. În Statele Unite, protestele par să-şi piardă din intensitate, dar autorităţile rămân în alertă. Totodată, apar tot mai multe informaţii despre oameni ucişi în timpul demonstraţiilor, iar oficial 11 oameni au decedat, relatează Moldova1.Cu zecile de mii, americanii continuă să iasă în stradă pentru a protesta împotriva rasismului, a brutalităţii poliţiei şi a inegalităţii sociale. Însă, demonstraţiile nu mai sunt la fel de violente ca în ultimele zile, scrie trm.md.

Totuşi, odată cu lăsarea serii, grupuri de vandali sparg vitrinele magazinelor, năvălesc înăuntru şi înhaţă tot ce găsesc. În multe oraşe, forţele de ordine au fost întărite de militarii Gărzii Naţionale. Sunt peste 20.000 de rezervişţi pe străzile oraşelor americane, cel mai mare număr mobilizat vreodată în istoria Statelor Unite. În Washington, un bărbat a adăpostit în casa sa peste 80 de protestari, după ce poliţia a început o amplă operaţiune de reţinere a manifestanţilor. Confruntări violente între forţele de ordine şi protestari au avut loc la New York.

„Am obosit să fiu umilită, de ce sora mea şi fratele meu trebuie să fie ucişi fără vreun motiv”, a spus o femeie.

În Los Angeles, Minneapolis, manifestanţii au mărşăluit paşnic, în memoria lui George Floyd, printre participanţi la demonstraţie numărându-se şi mai multe forţe de ordine.

Revolta din SUA a ajuns şi în Europa.  Francezii şi-au adus aminte de moartea un tânăr de culoare de 24 de ani, care a decedat în 2016 în regiunea Paris, în urma unei arestări, şi au organizat un miting ce denunţă violenţa poliţiei. În mai multe regiuni însă au izbucnit confruntări între forţele de ordine şi protestatari.  

La Londra însă s-a manifestat paşnic, iar oamenii i-au adus un omagiu lui George Floyd. În weekendul trecut, în mai multe oraşe din Europa au fost organizate proteste împortiva inegalităţilor sociale.

Articole asemănătoare

Republica Moldova are noi ambasadori în Estonia și China. CINE SUNT aceștia!

Anna Casian-Musteață

UIMITOR! Un cuplu de africani a adus pe lume un bebeluș „alb ca zăpada”

FOTO: Două focare noi de coronavirus în Italia. Localnicii au aruncat cu pietre în muncitorii străini infectați

Mia Roșca
Se încarcă....