Hâncești

Primăria municipiului Hîncești: RECOMANDĂRI pentru securitatea copiilor în vacanța de vară

Primăria municipiului Hîncești: RECOMANDĂRI pentru securitatea copiilor în vacanța de vară

În perioada vacanței de vară, mulți copii rămân acasă singuri în timp ce părinții merg, în continuare, la muncă. Administrația publică locală din municipiul Hîncești are unele recomandări pentru securitatea deplină a copiilor în perioada vacanței de vară.

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINȚI:
1.Nu lăsați copiii fără supravegherea unui adult ;
– Copiii trebuie să cunoască numerele de telefon importante: ale părinților, de la poliție, pompieri și urgență… (scrise de părinți pe o foaie și lipită pe ușa de la frigider).
-Obiectele periculoase (chibriturile, brichetele, medicamentele, obiecte ascuțite și altele) urmează să fie ascunse de ochii copiilor.

2.Explicați copiilor:
Să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
– Să fie prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!
– Să nu primească nimic de la persoane necunoscute sau despre care au puține informații;
– Să evite frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
-Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora, să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.);
-Să nu se deplaseze cu bicicleta/rolele/skateboard-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice.

3.Nu admiteți scăldatul copiilor decît în compania maturilor. Părinții nu trebuie să lase fără supraveghere copiii care se joacă în preajma apei, inclusiv bazin. Aveţi grijă ca copilul să înoate într-un loc special desemnat, nu adînc şi fiţi atenţi la jocurile în apă, care pot fi potenţial periculoase.

4.Asigurați măsuri de precauție în timpul plimbărilor cu biciclete, role si scuter. Cele mai simple și mai eficiente măsuri de precauție – casca de protecție, genunchiere și cotiere. Aceste ustensile de protecție vor proteja copii de traume serioase în cazul în care au nenorocul să cadă. Este important să le explicați copiilor că este periculos să se plimbe cu bicicleta, rolele sau scuterul pe drumurile cu circulație rutieră intensă.

5. Este important ca pe parcursul zilei copilul să se alimenteze deplin – legume fructe, felul întâi, și alte alimente benefice. Pentru a evita deshidratarea unui copil trebuie să bea în zi minim jumătate de litru de apă, în special pe timpul verii.


6. Îmbrăcăminte corespunzătoare anotimpului și situației. Pentru perioada caldă a anului, trebuie să alegeți haine din țesături naturale – libere și care «respiră». Vorbiți-le copiilor de ce în pădure este mai bine să poarte haine cu mâneci lungi, pantaloni și pantofi închiși, și modul în care vă puteți proteja de mușcăturile de insecte. Fiți atenți cum sunt îmbrăcați copiii pe terenul de joacă: sunt considerate elemente periculoase dantelele tricourilor și rochiilor, mai ales șireturile filetate în jachetele cu glugă, deoarece acestea se pot prinde pe echipamentul de joacă.

7. Adăpost sigur în caz de furtună. Chiar dacă copilul nu are frică de zgomote puternice, iar fulgerul îi pare feeric, trebui să îi explicați clar ce pericole prezintă fulgerele într-o zonă deschisă, și de ce este necesar adăpostul în spații închise, sigure, la distanță de geamuri și uși.

8.Nu tot ce arată bine, este comestibil. Vara e cea mai potrivită perioadă pentru a studia împreună cu copii plantele și fructele de pădure. În ajutor vine enciclopedia, internetul și cunoștințele părinților. Dacă aveți grădină, aveți grijă ca să nu crească undeva prin colțuri plante otrăvitoare: copiii pot uita că fructele crinului, de o culoare frumoasă roșie-oranj sau cele negre și roșii ale socului, în nici într-un caz nu trebuie consumate. Cel mai bine este să folosiți regula: nimic necunoscut nu se pune în gură.

RECOMANDĂRI PENTRU agenții economici care gestionează bazine acvatice:
1.Asigurați igiena resurselor acvatice;
2.Instalați avize de avertisment pentru locurile adînci;
3.Asigurați supravegherea bazinelor acvatice și fiți gata să oferiți ajutorul necesar

RECOMANDĂRI PENTRU agenții economici care dețin în proprietate construcții deteriorate:
1.Îngrădiți terenul adiacent construcției deteriorate pentru limitarea accesului copiilor;
2.Afișați pe construcții afișe de avertisment – „Acces interzis!”.

Vacanță plăcută!

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....