Hâncești

PREMIERĂ în satul Negrea, Hâncești: Aici a fost lansat un serviciu privat de ambulanță

Un nou serviciu este deschis în premieră în Republica Moldova, în satul Negrea, raionul Hâncești. Este vorba de un serviciu de transport destinat locuitorilor pentru vizite la medici și la cabinetele unde oamenii au nevoie să facă analize ori investigații, scrie Jurnal.md.

Autoarea proiectului, Valentina Geamănă, ne-a informat că serviciul cuprinde șase puncte. Locuitorii vor lua legătura cu el dacă vor avea nevoie de transport pentru vizite programate la medici, dacă au nevoie să ajungă dimineața la laboratorul de analize din Cărpineni, localitate de care îi despart 14 km. Transportul poate fi comandat pentru a fi adus medicul de familie la domiciliul persoanei, dacă aceasta este imobilizată. Același serviciu, din echipa căruia fac parte și voluntari vor duce medicamentele compensate la domiciliul bolnavilor și totodată va oferi servicii de noapte, dacă e vorba de cazuri mai ușoare. În cazuri grave bolnavii vor chema ambulanța prin intermediul serviciului 112.

„Astfel de servicii destinate locuitorilor pentru vizite la medici sunt în Italia. În diferite regiuni, au diverse denumiri: Crucea Roșie, Crucea Albastră, Crucea Galbenă. Serviciul pe care l-am inițiat la Negrea l-am numit „Crucea Albă”. Venim în special în ajutorul oamenilor în etate, a celor imobilizați. Spre exemplu, în Negrea Veche, drumurile, în special după ploi, sunt înfundate. Totodată oamenii trebuie să meargă mulți km pe jos ca să ajungă la stație, apoi să ia microbuzul ca să meargă la Cărpineni, să facă o analiză. Serviciul nostru îi va ajuta în această situație”, ne-a spus Valentina Geamănă

Același serviciu, în caz de accidente rutiere, își propune să ofere pe viitor consiliere psihologică familiilor.

Doritorii de a beneficia de el, încheie contracte pe jumătate de an în sumă de 350 de lei. Banii acumulați sunt investiți în personal și în dotarea serviciului. „Deocamdată avem o singură ambulanță. În august voi vizita regiunea Bolzano din Italia, unde am foarte mulți prieteni, și totodată împreună cu alți conaționali de ai noștri din Roma, sperăm să mai achiziționăm o mașină”, ne-a mai spus Valentina Geamănă.

Până la momentul actual peste 50 de locuitori din Negrea au încheiat contracte pentru a putea apela ambulanța. Serviciul „Crucea Albă” din Negrea va fi lansat oficial pe 1 iulie.

Sursa – Regional.md

Articole asemănătoare

Mai multe străzi din localitatea Cărpineni, Hâncești vor rămâne azi FĂRĂ LUMINĂ

Satele Cărpineni și Boghiceni din raionul Hâncești vor rămâne azi FĂRĂ LUMINĂ

Anna Casian-Musteață

Primăria Hîncești a intrat în carantină

Felicia Croitoru
Se încarcă....