Precizările BPR referitor la decesul moldoveanului care pescuia pe Nistru

Svetlana Gabură

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitor la cazul tragic care s-a produs ieri, 11 mai 2021, în apropierea satului Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, soldat cu înecul unui cetățean în râul Nistru, Biroul politici de reintegrare vine cu următoarele precizări.

Biroul politici de reintegrare s-a autosesizat asupra incidentului în urma informațiilor operative obținute pe teren și comunicate de către organele de drept care continuă acțiunile de investigare prevăzute de lege.

Reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană i s-a cerut prezentarea informațiilor detaliate pe acest caz și elucidarea circumstanțelor în contextul în care corpul neînsuflețit al persoanei date a fost transportat pe malul stâng al Nistrului de către colaboratori ai așa-numitelor structuri de forță din regiune, inclusiv cu cererea de a fi transmis neîntârziat organelor de drept abilitate și rudelor apropiate.

Mediatorii și observatorii în formatul „5+2” la fel au fost informați pe marginea acestui caz.

Subiectul va fi abordat de către delegația Republicii Moldova la ședința de mâine a Comisiei Unificate de Control.
Biroul politici de reintegrare, alături de alte instituții ale statului, va continua să elucideze toate circumstanțele tragicului eveniment, iar informația va fi adusă la cunoștința publicului larg.

Amintim că tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de ieri, iar Poliția Republicii Molova a fost anunțată despre depistarea cadavrului în jurul orei 15:00, pe malul Nistrului, de către o femeie, care ar fi zis că este angajată a așa-ziselor organe de forță de la Tiraspol și a solicitat să fie anunțate rudele victimei, notează deschide.

Preliminar s-a stabilit că bărbatul, împreună cu un consătean de 43 de ani, ieri, 11 mai, ar fi mers la pescuit pe râul Nistru cu o barcă confecționată artizanal dintr-un pneu de tractor. Cei doi ar fi ajuns cu barca improvizată la o distanță de aproximativ 20 de metri de malul stâng, când ar fi văzut pe mal patru „grăniceri” separatiști care le-au cerut să se apropie de mal.

Unul dintre cei patru așa-ziși „grăniceri”, care se aflau pe malul stâng, văzând că cei doi pescari refuză să se conformeze solicitării, le-a dat indicație altor doi să sară în apă după ei.

Pescarii s-au speriat de faptul că cei doi „grăniceri” separatiști înoată spre ei, au sărit în apă și au început a înota spre malul drept pentru a scăpa de urmăritori.

Unul dintre ei, mai exact cel în vârstă de 43 de ani, a reușit să treacă râul Nistru înot, iar când a ajuns pe malul drept, și-a văzut colegul zăcând nemișcat la pământ pe celălalt mal al Nistrului, iar cele patru persoane îmbrăcate în uniforme militare erau în jurul său și ar fi încercat să-i facă respirație artificială.

În acest caz oamenii legii au inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, dar și cauzele exacte ale decesului bărbatului de 47 de ani.

Previous Post

O cursă Air Moldova a fost blocată în zbor în urma ploii de rachete trase asupra Tel Avivului

Next Post

Președintele României a conferit medalia „Centenarul Marii Uniri” pentru trei scriitori și un jurnalist din Republica Moldova

Related Posts
Total
12
Share