O nouă alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău

UPDATE 13:42 Poliția anunță că alerta de la Aeroportul Internațional Chișinău s-a dovedit a fi falsă.

Oamenii legii au fost alertați prin intermediul poștei electronice, că astăzi, 04 august, despre o pretinsă plasare de explozibil la Aeroportul Internațional Chișinău, anunță Poliția. Oamenii legi menționează că „verificările se efectuează conform procedurilor”. Alte detalii nu au fost oferite.

Zilele trecute, Poliția R. Moldova a anunțat că, prin intermediul adresei electronice, a fost sesizată despre amplasarea unor dispozitive explozive în 6 locații din capitală: 4 instituții medicale, Judecătoria Centru și Aeroportul Internațional Chișinău. În urma verificărilor, alertele s-au dovedit a fi false.

Anterior, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) declarau că alertele false cu bombă, anunțate în ultimele săptămâni atât în Chișinău cât și pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care și-ar dori să creeze neliniște în societate.

Oamenii legii mai susțin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE și în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulți suspecți, din țară și de peste hotare, iar acțiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”, potrivit informațiilor acumulate de grupul de investigație.

În scopul descurajării fenomenului de anunțare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat pe 21 iulie că propune sporirea pedepsei cu închisoarea și mărirea amenzilor pentru cei care anunță alerte false cu bombe. Inițiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei. Până acum, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.

Potrivit unei note informative a MAI„articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate”.

sursa: zdg.md

Previous Post

VIDEO: Microbuz cu moldoveni, implicat într-un grav accident în România

Next Post

CINCI ZILE de Film Documentar-MOLDOX, la Cahul, ediția a XII-a

Related Posts
Total
12
Share