Ion Croitoru, director și moderator Pro Mingir: ,,E greu să mulțumești un om, dar eu când deschid microfonul trebuie să mulțumesc o bucată de țară”

Avatar

“Acasă e mai bine”! Așa am auzit eu despre Pro Mingir și Ion Croitoru care stă în spatele microfoanelor și încălzește inimile de câțiva ani buni.  Și pentru că acest post de radio a avut recent un jubileu (8 ani de la lansare), zic hai să fac o incursiune în timp cu Ion, colegul meu de la Regional.MD care este tată și mamă sau omul orchestră pentru acest post de radio local. Radio Pro Mingir emite și online, motiv pentru care este ascultat de către mulți conaționali stabiliți peste hotare, dar care sunt cu inima acasă. Totodată este receptionat de mamele și tații noștri, bunei și rude care au rămas în satele noastre dragi.

Cum a fost lansarea Pro Mingir?

Ceremonia lansării Pro Mingir a fost inaugurată de către Asociația Obștească ,,Pro Mingir” (din care fac parte oameni de vază din comună). La eveniment au participat oaspeți de peste Prut, politicieni, jurnaliști și scriitori. Aceștia le-au urat fondatorilor un cerc larg de ascultători, popularitate și realizări frumoase. Prezenți la eveniment, unii ascultători spun că acest post de radio va avea continuitate și își va ridica performanța pe piața mediatică din Moldova. Pro Mingir emite pe arena radiofonică locală pe frecvența 105.1 FM, cu sloganul ,, Acasă e mai bine” și mottoul: ,, Radio Pro Mingir înseammnă dor de casă, dor de-acasă, dor de neamul tău și de muzică frumoasă”.

De ce a fost nevoie de un post de radio local?

Ideea creării a fost una spontană deoarece localitatea se află la o distanță prea mare de Chișinău. Acest mediu publicitar este un excelent mijloc de transmitere a mesajului, având un public fidel și bine determinat. Pentru localnici acesta este cartea lor de vizită care imprimă localității unicitate, oferind și valoare spirituală, în plus acesta este o sursă de informare și moblizare. El a fost și va rămâne un mijloc eficace de cultură și păstrare a ei ceea ce se găsește și se prețuiește la vatra satului. Pe de altă parte, lumea se bucură de rapiditatea și operativitatea serviciilor.

Ce ascultă publicul? Care sunt preferințele?

Radioul este un teatru al minții în care moderatorul trebuie să cunoască arta de a comunica, deoarece oamenii te ascultă și cred în vorbele tale. Publicul nostru se bucură de un program frumos cu emisiuni diverse și interesante printre care: “Ora adevărului”, “Pe fir cu radio Pro Mingir”, ,, Povestea de seară” și desigur dedicațiile în direct. Datorită acestora, auzim vocea fiecărui radioascultător, doleanțele lor, mulțumiri, cuvinte de suflet pentru cei dragi. Totodată încercăm să promovăm informarea, divertismentul și educarea societății aducând în casele oamenilor noutăți, fapte și realizări din diverse domenii de activiate. Publicul nostru este un fan înrăit al muzicii populare care este cea mai mare pereferință, deoarece muzica de neam alină orice suflet și transmite ceea ce simte orice suflet.

Cine este publicul vostru? Se emite și online, nu?

Publicul nostru este alcătuit din oameni simpli din regiune, dar și din străinătate, cu dor de casă, dor de pace lăuntrică, oameni iubitori de frumos, oameni de artă, care rezonează cu armonia familiei noastre Pro Mingir. Radioul mereu a satisfăcut gusturile publicului nostru, de aceea ne bucurăm să auzim oameni ce ne cunosc din primele emisii transmise la radio, ne bucurăm să cunoaștem oameni noi ce se alătură familiei noastre și ne aleg ca postul de radio preferat. Online ne puteți asculta aici:
h

Crezi că oamenii preferă să asculte un post de radio local și nu unul central?

Ambele direcții sunt preferate, doar că secretul unui post de radio local este într-un public mai restrâns, în care se difuzează știrile regionale, nu doar cele universale. Publicul se bucură de libertatea în exprimare și atenția ce le este acordată pentru fiecare în parte. Omul de la țară e simplu. Lui îi place simplitatea emisiunilor noastre.

Care este cea mai mare realizare din acești ani ?

Realizarea noastră nobilă este prezența continuă a publicului a cărui voce și emoție o auzim în emisie directă. Ascultătorii noștri vin cu mulțumiri, urări de bine și admirație pentru munca depusă de echipa noastră, prețuind orice clipă ce o petrecem alături de ei transmițând voie bună și energie pozitivă direct din studiou în casele și sufletele celor dragi, celor care nu sunt pe meleagurile natale, dar se simt acasă doar deschizând radioul. Ei mereu vor fi curajul și speranța zilnică pentru care noi înaintăm.

Care sunt sustinătorii fideli ai postului de radio?

Fidelitatea și devotamentul ne-o poartă oamenii care ne știu prețul muncii, dar mai sigur cei trecuți de vârsta de pensionare, care ne ascultă și își amintesc de tinerețe, își alină serile cu muzică frumoasă. Ne străduim să le fim în fiecare seară aproape, dar din cauza defecțiunilor tehnice, avem zile lipsă. Sunt atât de emoționat auzind că fără Pro Mingir e trist, fără vocea preferată de la radio dispare voia bună și posibilitatea de a transmite mesaje celor dragi. Sunt atât de onorat deoarece munca de moderator este greu dirijabilă, însă satisfacțiile sunt pe măsură.

Ce fel de petrecere pentru aniversare organizați?

Înființarea Radio Pro Mingir este marcată special, deoarece coincide cu sărbătoarea creștină Sfântul Ierarh Nicolae și hramul tradițional al comunei Mingir. Petrecerea începe frumos cu acel tort pe care scrie logoul Pro Mingir și cupa de șampanie închinată pentru acești ani de succes. Venim și noi la evenimentul destinat comunei cu surprize deosebite. Tot în aceeași zi, în studio ne așteaptă oaspeți ai comunei și chiar din sate vecine cu flori, dulciuri, urări de bine, iar programul este deosebit și culminează cu dedicațiilor tuturor ce ne susțin.

Cum e să fii moderator la radio și ce te-au învățat acești ani de activitate?

 În radio am descoperit o altă arenă, deoarece el este mai mult decât se aude, el înseamnă comunicare, curaj, diplomație și drept la imagine. De la început mi-am pus scopul că eu am să reușesc, țin minte și azi cum exersam monologurile în fața oglinzii, pronunția, intonația, pentru a-mi modela vocea perfect în timpul emisiei. Țin foarte mult la ascultătorii mei și a fi în fața lor este un prilej minunat de îmbărbătare. Am standarte înalte în tot ceea ce fac. Trebuie să le ofer mereu oamenilor ceva amuzant, spectaculos și în primul rând emoționant, iar rasplata este pe măsura așteptărilor mele și vine prin mesajele lor. Cum se schimbă ei, așa ne schimbăm și noi, astfel activitatea nu este uniformizată. Mereu înveți, descoperi oameni, afli că sunt sensibili sau că le place ironia. Se spune că e greu să mulțumești un om, dar eu când deschid microfonul trebuie să mulțumesc o bucată de țară și desigur cei ce ne ascultă de peste hotare. Învăț și ador să ofer fericirea radioascultătorilor mei în fiecare moment când sunt în direct.

Dacă ar fi posibil să efectuați niște schimbări care ar fi acestea?

Marea dorință care sperăm să se îndeplinească este asigurarea studioului cu tehnică de ultimă generație, deoarece cea pe care o folosim nu este atât de calitativă și practică. Avem nevoie de o încăpere cu o sonorizare perfectă, echipamentul de bază, computer, pupitru, microfoane care să fie configurate corespunzător și să funcționeze la cea mai bună rezoluție. E important să dispunem de un loc confortabil, fără zgomot din exterior. Toate acestea necesită resurse financiare de care noi nu dispunem, dar sperăm ca eforturile noastre ne vor ajuta să le facem pe toate.

Previous Post
ATENȚIE, chișinăuieni! Așa  va circula transportul public de pasageri în perioada de vară!

ATENȚIE, chișinăuieni! Așa va circula transportul public de pasageri în perioada de vară!

Next Post
În India codul roșu de caniculă face noi victime

În India codul roșu de caniculă face noi victime

Related Posts
Total
34
Share