Actual

Masă rotundă privind principalele acțiuni întreprinse de R. Moldova pentru studierea Holocaustului și combaterea antisemitismului

Masă rotundă privind principalele acțiuni întreprinse de R. Moldova pentru studierea Holocaustului și combaterea antisemitismului

La 8 mai, în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut loc o masă rotundă în cadrul căreia au fost discutate progresele înregistrate în realizarea „Planului de acțiuni pentru anii 2017-2019 privind implementarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel”. La eveniment au participat: ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc; ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi; membri ai Coaliției Naționale pentru Susținerea Evreilor din Eurasia, în frunte cu președintele Daniel Rubin; ambasadori; reprezentanţi ai Comunității Evreiești din Republica Moldova etc.

În debutul întrunirii, ministrul Monica Babuc a trecut în revistă principalele acțiuni realizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în domeniul studierii Holocaustului și protejării patrimoniului istoric și cultural evreiesc din țara noastră. În ceea ce privește programul educaţional, la capitolul studierea Holocaustului în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, oficialul a subliniat că, în curricula școlară la disciplina „Istoria românilor și universală” există mai multe unități de învățare referitoare la acest fenomen, iar prin ordinul ministrului a fost aprobat Curriculumul la disciplina opțională ,,Holocaust: istorie și lecții de viață”.  De asemenea, sunt desfășurate periodic formări și seminare pentru profesorii de istorie cu referire la metodologia educației Holocaust; sunt organizate diferite activități extrașcolare și extracurriculare cu tematica respectivă, conferințe, mese rotunde, vizite de informare și documentare; sunt sprijinite diverse acțiuni de promovare a cunoașterii fenomenului Holocaustului prin intermediul activităților culturale, realizate inclusiv în parteneriat cu comunitatea evreiască din Republica Moldova.Totodată, Monica Babuc a menționat că la propunerea MECC a fost înființat Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova, iar Cimitirul Evreiesc din Chișinău a fost transformat în filială a acestuia.

La rândul său, ministrul Tudor Ulianovschi a mulţumit partenerilor internaţionali pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în implementarea documentelor cadru în domeniul discutat. „Aş vrea să remarc că pe fundalul creşterii îngrijorătoare a antisemitismului şi altor „isme” şi mişcări extremiste în întreaga lume, Republica Moldova rămâne fermă în promovarea înţelegerii interetnice şi adoptă măsuri pentru cultivarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, urii şi intoleranţei de orice fel”, a subliniat oficialul.

Daniel Rubin, președintele Coaliției Naționale pentru Susținerea Evreilor din Eurasia a menționat în discursul său că angajamentele asumate de către autorităţile Republicii Moldova în vederea combaterii antisemitismului ar trebui să reprezinte o inspiraţie pentru toţi. „Apreciem profund această iniţiativă a Guvernului de la Chişinău”, a afirmat oficialul.

În cadrul celor trei sesiuni de lucru ale mesei rotunde, reprezentanţii instituţiilor de resort şi ai organizaţiilor nonguvernamentale au relatat despre principalele politici educaționale privind cultivarea memoriei Holocaustului; cercetarea și păstrarea patrimoniului istoric și cultural al evreilor din Republica Moldova; consolidarea cadrului normativ-juridic în domeniul prevenirii și combaterii antisemitismului etc.

Articole asemănătoare

Situația la frontieră în ultimele 24 de ore. 8750 persoane au traversat granița

Redacția Regional

Un medic de familie din raionul Ungheni a decedat din cauza COVID-19

Anna Casian-Musteață

Intervenție terestră transfrontalieră SMURD: Un bărbat a fost transferat de la Iași, la Spitalul de Neurologie din Chișinău

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....