Locuri din Moldova: 15 atracții turistice din raionul Cantemir

Raionul Cantemir este cel mai slab promovat din punct de vedere turistic. În raion găsim numeroase obiective turistice care nu sunt cunoscute sau sunt vizitate de foarte puțini turiști. În acest scop, blogul Vacantele lui Mircea vine cu o propunere de traseu turistic al raionului.

1. Rezervația peisagistică „Codrii Tigheci”

este arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 2519 ha, între satele Lărguța și Capaclia, ocolul silvic Cantemir, Tigheci raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris în felul următor: padure naturală de tipul codrilor pe cumpăna apelor și versanți abrupți, cu stejar pedunculat, gorun, carpen, frasin, tei, cireș sorbul și scoruș. Un traseu turistic prin Codrii Tigheciului îl puteti găsi aici

2. Dealul Lărguța

este cel mai înalt per ansamblu în regiunea de sud a Republicii Moldova. Are o altitudine maximă de 301 m, situându-se astfel pe locul 7 printre cele mai înalte dealuri din R. Moldova. Dealul Lărguța este situat în podișul Tigheci (Colinele Tigheci) la aproximativ 1 km est de localitatea omonimă în raionul Cantemir.  Din satul Lărguța invorăște râul Larga care traversează în mare parte raionul Cantemir și se varsă pe teritoriul raionului Cahul, în râul Prut. Lungimea cursului de apă este de 33 km și este cel mai mare râu din raionul Cantemir.

3. Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Cociulia

este o mănăstire de călugări care se află în satul Cociulia din raionul Cantemir, la aproximativ 109 km de capitala Chișinău. A fost întemeiată în anul 1997, pe locul unei mănăstiri din care s-au păstrat doar câteva ruine. Aceste ruine mărturisesc că, aici s-a slujit și înainte Sfânta Liturghie.

4. Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic „Cariera Cociulia”

Acest monument al naturii se întinde pe o suprafaţă de un hectar, situat la un kilometru nord de satul Cociulia din raionul Cantemir. Deținătorul terenurilor este Întreprinderea Agricolă „Patria”.

5. Casa memorială „Nicolae Sulac” din Sadîc

a fost deschisă în anul 2006 în localitatea Sadîc din raionul Cantemir. Muzeul se află la 82 km de Chișinău. Casa memorială a fost ridicată pe locul în care a copilărit marele interpret Nicolae Sulac, dupa modelul locuințelor țărănești din acea perioadă. A fost clădită din chirpici, are pereții văruiți și pragul din lut, fiind compusă dintr-o tindă și două camere. Din 2006, când și-a deshis ușile, aceasta urma să primească turiști și să găzduiască, o dată la doi ani, un festival de muzică în memoria lui Nicolae Sulac.

6. Rezervația peisagistică „Chioselia

este arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 307 ha, la nord-vest de satul Chioselia, ocolul silvic Baimaclia, raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: pădure de stejar pedunculat cu amestec de stejar pufos, cu multe plante rare: ruscuța, brândușa, albăstrița Angelescu.

7Dealul Baimaclia

este al doilea deal ca înălțime din raionul Cantemir care atinge 298 metri. În localitate Baimaclia a fost fondat un Muzeu al Istoriei locale pe care îl puteți vizita.

8. Muzeul de Istorie, Etnografie și Studierea Ținutului din Tartaul

este unul dintre cele mai importante muzee din raionul Cantemir.  Muzeul a fost fondat în anul 1989 în incinta școlii din Tartaul, iar acum este situat în centrul localității. Muzeul de Istorie, Etnografie și Studierea Ținutului activează în Tartaul într-un spațiu renovat. Dispune de circa 1496 de exponate dintre acestea: documente istorice – 400, obiecte numismatice – 351, obiecte tehnice – 260, fotografii – 173, obiecte etnografice – 166 și alte materiale ce țin de studierea ținutului natal. Din obiectele muzeului 123 de piese au fost computerizate. Muzeul de Istorie, Etnografie și Studierea Ținutului expune vestigii ale trecutului și dă mărturie despre traiul, munca și viața culturală a băștinașilor.

În Tartaul există o familie talentată – Dinastia muzicienilor Popescu – vocaliști, instrumentiști și dansatori din generație în generatie. De-a lungul anilor, formațiunea artistică familială Popescu a participat la foarte multe festivaluri și concursuri de creație populară.

9. Satul Crăciun

e singura localitate din Moldova care poartă numele Sărbătorii Nașterii Domnului. Satul Crăciun este situat la 3 km de localitatea Tartaul și la 16 km de orașul Cantemir. Primele case au apărut aici prin anii 1900. Istoria spune că într-un an mai multe familii tinere au primit locuri de casa în această zonă. Erau oameni din satele Cârpești, Lingura, Baimaclia. Băiețoi au construit căsuțe mici, bordeie, și s-au mutat aici de Crăciun. O altă variantă ar fi că localitatea a fost numită în cinstea unui boier a cărui moșie se întindea pe aici. Cu toate acestea, în cătun nu este nicio persoană care ar purta acest nume. La Crăciun sunt doar 78 de case și o populație de circa 300 de oameni. Acest sat are tradiții foarte frumoase de iarnă.

10. Centrul de Artizanat și Țesut Artistic din Ciobalaccia

În cadrul Centrului de artizanat și țesut artistic din localitatea Ciobalaccia sunt organizate expoziții de artizanat coordonate de doamna Natalia Crudu. La Ciobalaccia puteți vizita monumentul lui Lenin situat în centrul localității sau să mergeți la Rezervaţia silvică „Ciobalaccia”, arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 13,4 ha, la 2 km est de satul Ciobalaccia, ocolul silvic Baimaclia, Aluniş, raionul Cantemir.

11. Catedrala oaselor de la Cania

În Cimitirul de la Cania, unde-şi dorm somnul de veci 938 de ostaşi români, morţii au fost îngropaţi într-o groapă comună, lungă de vreo 100 de metri şi lată de vreo 40 metri, şi au fost aşezaţi în câte trei rânduri, acoperiţi cu var. În cinstea acestor martiri ai neamului s-a decis ca la Cania să fie ridicată o catedrală numită şi „Catedrala Oaselor” cu hramurile „Sfântul Dumitru” şi „Tuturor Sfinţilor Români”, o biserică-mausoleu, care la subsol va avea o necropolă, în care vor fi aduse osemintele ostaşilor căzuţi pentru eliberarea Basarabiei. Sfinţirea pietrei de temelie a fost efectuată în ziua de joi, 19 octombrie 2000. Coordonatorul acestor lucrări este PC părinte consilier mitropolitan Vasile Burduja, preot la Cania din 1993, care zice că sfântul locaş, la temelia căruia s-au pus pietre din Carpaţi, trebuie: „Să se înalţe cât Carpaţii şi să dureze precum Carpaţii”. Catedrala este în proces de construcție. Localitatea Cania se află în apropiere de orașul Cantemir.

12. Orașul Cantemir

Orașul Cantemir are o istorie foarte tânăra. Pentru prima data este atestat ca unitate administrativă în anul 1973,  când acestei localități populată cu muncitori ai fabricii de conserve i s-a pus numele de Cantemir, în cinstea domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. Obiectivele turistice ale orașului pe care le putem vizita sunt: Muzeul de istorie „Dimitrie Cantemir”, monumentul „Dimitrie Cantemir”, Casa Albă (Primăria), Liceul „Dimitrie Cantemir”, Parcul Cantemir, Școala de muzică „Valeriu Hanganu”, Obeliscul Eroilor căzuți în razboiul din Afganistan, Obeliscul Slavei consacrat Operației Iași-Chișinău, etc.

13. Cimitirul  Românesc de Onoare de la Țiganca

se află în localitatea Țiganca, la 2 km de orașul Cantemir. Este un cimitir militar, unde au fost înhumate rămășițele pământești ale ostașilor și ofițerilor români, 1020 de eroi căzuți în luptele din iunie-iulie 1941. Realizatorul proiectului  de refacere și reconstrucție a cimitirelor din afara granițelor României este Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din  România. Cimitirul Românesc de Onoare  de la Țiganca a fost inaugurat pe 1 iunie 2006, zi în care a  fost  marcată și prin prima  vizită a Regelui Mihai pe pământul Basarabiei, însoțit  de  membri ai familiei regale.

14. Rezervația peisagistică „Lunca inundabilă de lângă Antonești”

este o arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafață de 93,6 ha, la vest de localitatea  Antonești din raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: sector de luncă inundabilă a râului Prut, parțial acoperită cu apă și mlaștini. Se întâlnesc specii de animale rare și păsări: lebăda, lopătarul, vidra. La baza malului autohton sunt izvoare cu apă potabilă.

15. Podgoriile și vinăriile din raionul Cantemir

Sunt 7 vinării în raionul Cantemir situate în localitățile: Pleșeni, Cania, Lingura, Tartaul, Ciobalaccia, Chioselia și Plopi.

sursa: vacanteleluimircea.wordpress.com

Previous Post

VIDEO: Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” a primit butonul de argint din partea YouTube pentru cei 100 mii de abonați

Next Post

218 cazuri noi de COVID-19, confirmate în Republica Moldova

Related Posts
Total
267
Share