Social

Laptele nu mai este lapte! Mai multe produse lactate, incluse în categoria produselor alimentare

Laptele, smântâna, brânza şi caşcavalul care conţin grăsimi vegetale şi alte adaosuri vor fi scoase din lista lactatelor şi incluse în categoria produselor alimentare. Un document în acest sens a fost aprobat deja de Guvern şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, în câteva zile. Fabricile de lactate au la dispoziţie şase luni, pentru a opera toate modificările. 

Conform modificărilor, fabricile trebuie să schimbe denumirile produselor vizate şi să elaboreze un nou concept de ambalaje, cu mai multe detalii despre conţinut. Scopul acestui proiect este de a stabili cerinţe mai dure faţă de calitatea, producerea, etichetarea şi transportarea lactatelor.

„Aceste standarde ţin de competitivitatea produselor, ţin să menţină compoziţia produselor lactate fără a avea careva substituiri. Dacă el este lapte, atunci ingredientul principal este laptele. Dacă este smântână, el trebuie să conţină doar produsul lactat sau derivatele produselor lactate”, a declarat Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte. 

Odată cu modificarea, TVA-ul pentru produsele vizate a crescut de la 8% la 20 %, fapt ce va duce la scumpirea acestora. Autorii proiectului mizează pe faptul că producătorii nu vor mai fi motivaţi să le fabrice.

„Noile prevederi vor intra în vigoare doar după şase luni de la data publicării. Aceasta este perioada în care agenţii economici se pot conforma la prevederile stabilite. Fabricile de produs lactate au scop să producă lapte şi produse lactate, nu?”, a zis Tatiana Nistorică şefă de direcţie Ministerului Agriculturii.

Documentul nu-i vizează pe vânzătorii ambulanţi de lactate.

SURSA – Publika

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....