La mulți ani, Nicolae! Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Nicolae de Vară

Anna Casian-Musteață

Anual, la data de 22 mai, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari (9/22 mai), sărbătoare ce poartă în popor denumirea „Sf. Nicolae de vară”.

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Făcător de minuni şi ierarh sfânt, prunc postitor de la sânul maicii sale şi bătrân înţelept, cuvios şi lucrător al iubirii, smerit şi tenace în misiunea bucuriei sale, iubitor de Liturghie şi păstor de suflete înţelept, ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe la Sinodul I Ecumenic.

Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, s-a născut la sfârşitul secolului al III-lea, în localitatea Patara (Asia Mică), din părinţii Teofan şi Nona. Pe lângă părinţi, unchiul său, Episcopul Nicolae al Patarei, a avut un rol important în biografia sfântului, fiindu-i luminător în drumul slujirii lui Dumnezeu.

A studiat la cele mai bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţă, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Episcopul Nicolae, plecând la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt, a lăsat toată grija eparhiei în seama nepotului său. Îndemnat de Dumnezeu, s-a reîntors apoi în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni. După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei (eparhie din Asia Mică) Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni.

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice pe 6/19 decembrie anul 343, iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează în orașul Bari, din sudul Italiei.

Previous Post

VIDEO: Cătălin Caragea, solistul trupei 7 Klase, i-a scris o piesă emoționantă mamei sale înainte de a muri

Next Post

Un procuror din Cahul este cercetat penal pentru că a reținut ilegal un nevinovat

Related Posts
Total
16
Share