Social

La mulți ani, ION! Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Evanghelist Ioan Teologul

Anual, la data de 21 mai, creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Evanghelist Ioan Teologul. Sfântul Ioa a fost unul dintre cei doisprezece Sfinți Apostoli ai Domnului Iisus Hristos și unul dintre cei patru evangheliști, având vulturul drept simbol.

El a lăsat ca moștenire tuturor credincioșilor scrierile sale din Noul Testament –  Evanghelia de la Ioan, trei Epistole și Apocalipsa.

Acest Sfânt este prăznuit de trei ori pe an, însă în ziua de 21 mai este sărbătorit în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său, care izvorăște  o pulbere sfântă, care izbucnește afară în fiecare an, la această dată. Localnicii o numesc „mană”. Această pulbere divină este cunoscută pentru darurile ei vindecătoare, atât pentru suflet, cât și pentru trup. Mormântul său făcător de minuni se află în cetatea Selcuk din Efes, Turcia.

Sfântul Apostol Ioan a fost fiul pescarului Zevedeu și al mironosiței Salomeea, din localitatea Betsaida, din Galileea. La început, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Împreună cu fratele său, Iacov, a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos să-L urmeze. Ioan a fost cel mai tânăr dintre Apostolii Domnului. 

Sfântul Ioan era foarte iubit de către Iisus, deoarece, împreună cu Apostolii Petru și Iacov, Ioan îl insoțește pe Învățător în cele mai importante momente ale vieții Sale pământești. El a fost prezent la  Învierea fiicei lui Iair, la Schimbarea la Față și la rugăciunea din grădina Ghetsimani. Tot Sfântul Ioan, când Mântuitorul era răstignit pe Cruce, a fost ales drept purtător de grijă pentru Mama Sa, Fecioara Maria, pe care Ioan a însoțit-o până la cinstita ei Adormire. După învierea lui Iisus, Ioan a fost primul Apostol care a cercetat mormântul gol. 

Articole asemănătoare

VIDEO: Ploaia de noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe localități din centrul țării

Redacția Regional

IMPORTANT! În ce țări pot deja călători moldovenii și în care mai sunt restricții

Redacția Regional

DETALII NOI: Militarul care a murit azi în misiune a fost strivit între două mașini

Se încarcă....