Iubirea ca un semn de carte

Iubirea…. un gând rătăcit în sufletele care nu-şi pot duce existenţa singuri, suflete care îşi au rostul oferind bucăţi întregi din propria inimă, altora.

Ne bucurăm de ea ca nişte orbi care pot doar vizualiza, percepând-o într-un  fel anume. Există ea ori nu – habar nu am. Întotdeauna am crezut că am iubit dar foarte des, mă întreb dacă cu adevărat știu ce e iubirea. Azi, după atâtea încercări, experienţe şi dezamăgiri îi pot da un singur calificativ: Iubirea e un semn de carte. Îţi trăieşti viaţa aşa cum poţi sau cum ţi-o dictează cineva, depinde de starea și emoțiile tale, dar, evident, nu poţi fi singur. Mereu ai nevoie de cineva pe umărul căruia poţi să-ţi aşezi fruntea ostenită.

Şi tot trecând prin viaţă, zi de zi, o cari după tine, această iubire …. pentru că zice lumea că fără ea nu vei putea trăi. Uneori ţi se pare că e dulce ca mierea, alteori că e uşoară ca un balon, câteodată e grea ca o stâncă şi acră de-ţi scrâşnesc dinţii.

Şi ea, iubirea – până la urmă este folosită de noi exact ca un semn de carte. E necesară exact cât ţine să nu uiţi unde ai rămas… în calea propriei vieţi.

Şi ce fericire e dacă suntem nişte “cititori” înrăiţi şi ne întoarcem la semnul de carte seară de seară. Şi dacă suntem copleşiţi de alte valori, nu ne rămâne decat să “citim” doar ocazional, adesea “cărţi” care nu ni se potrivesc…

Morala acestui articol este simplă: Nu vă irosiți timpul pentru oameni ocazionali care doar vă storc de sentiment și vă folosesc pe post de semn de carte, atunci când au ei nevoie. Alegeți oameni alături de care să țineți minte fără semen, la ce pagină a poveștii ați rămas.

Psiholog- Tomcișin Alina

Iubirea noastră sau, cel puțin, ceea ce conchidem a fi iubirea de la vîrsta adultă este, într-un infinit de feluri, similară cu dragostea pe care am cunoscut-o în copilărie.

 Oamenii sunt tentați a crede că, cel puțin atunci cind vine vorba de iubire, alegem cu inima. Dar știința relațiilor ne spune că nu-i loc de asemenea minunăție. Că am fi foarte departe de adevăr. Alegem în funcție de modul în care ne-au iubit părinții, în baza golurilor sufletești care ne dor și respectînd legea familiarului. Atracția înseamnă, cu alte cuvinte, să te îndrepți către ceva ce știi că există, către ceea ce cunoști, sperînd ca, în cele din urmă, finalul să fie, totuși diferit. Dar cum ar putea să fie altfel? Cum anume am putea alege intr-un mod difinit de respect, prețuire și grijă, atîta vreme cît gustul iubirii cu care am fost hrăniți este făcut din neglijență, critică, abuz sau disperare?

 Intrăm cu un mănunchi de speranță pe tărîmurile incerte ale iubirii, bucuroși că am găsit ceea ce căutam, dar orbi cu privire la toate durerile  pe care le vom avea de îndurat. Iubirea își cere trecutul, iar trecutul nu rămîne trecut pentru multă vreme. Și după ce mariajul dispare, după ce vraja se risipește, realizăm că am revenit la drama personală. Aceleași frustrări, aceleași nevoi neîmplinite, aceleași gînduri chinuitoare.

“Noi trebuie să fim împreună“. Din momentul în care întîlnim persoana dragă, nu ne mai simțim singuri. O plăcută stare de rotundă împlinire se însinuiază în ființa fiecaruia. Dar nevoia acută este că partenerii iși doresc obsesiv să pătrundă în viața celuilalt. Psihologii explică aceasta drept o atracție intimă subconștientă.

Această matrice psihologică este înhumată undeva în inconștient și conține o serie de reguli implicate despre ce face și ce nu face iubirea; despre cît de facil sau cît de dificil este accesul la iubire; despre costul care trebuie plătit pentru a te simți iubit; și despre toate frămîntările pe care le are de îndurat un suflet dornic de afecțiune.

Este atît de straniu cum toți, fără prea multe excepții de la regulă, suntem atrași în relații intime care să ne meșteșugărească sub o formă sau alta copilăria! Această formulă secretă a iubirii ne determină să alegem o anumită persoană de la care ne indrăgostim și ne încurajează să repetăm la nesfîrșit un anumit tipar de relaționare- pînă cînd ajungem la vindecare. Unde ne dăm bine seama că “semnul se potrivește cu cartea”!

Previous Post

Un șofer moldovean a decedat în urma unui accident rutier produs în Bulgaria

Next Post

Noi prețuri plafon pentru benzină și motorină!

Related Posts
Total
7
Share