Iubirea aia adevărată… cu omul potrivit

Love between us

Nu am trăit prea mult pe acest pământ ca să descoper toate misterele lumii, dar probabil am urmărit destule caractere și destine, ba chiar povești de dragoste ca să pot azi să scriu pentru tine acest articol.

Pe parcursul anilor, analizînd, mai mult din curiozitate decât din interes profesional sau de orice alt gen, relațiile dintre oameni, (mai cu seamă între cei care se iubesc), pot să aștern aici cuvintele potrivite pentru a-ți scoate ochelarii ăia roz de pe ochi ca să vezi că dragostea adevărată nu este nici pe departe așa cum ți-o imaginezi.

În primul rând – dragostea nu este neapărat momentul în care vă oferiți sute de pupici pe zi în timp ce mergeți pe un covor de petale de trandafiri, iar vântul vă răsfață pletele ca în melodramele franceze.

În al doilea rând – dragoste nu înseamnă serenade și buchete enorme de flori la fiecare întâlnire.

În al treilea rând – dragostea nu este colecția de 400 de selfie-uri pe săptămână, cu voi doi.

Dragostea e mult mai mult. Dar s-o luăm treptat. Cele enumerate mai sus sunt bune la începutul unei relații (dar sunt din categoria fantasy la momentul de față), ceea ce trebuie să înțelegi este că dragostea nu este și nu poate fi doar o poveste de vis. Scenariile de la Hollywood nu ne prezintă decât fantezii bolnave ca în *50 shades of Grey*, istorii imaginare ca în *Twilight*, trăiri copleșitoare ca în *Sweet november*……..

Atunci când te îndrăgostești de omul potrivit, lucrurile vor merge deloc așa cum ți-ai imaginat. Ceea ce vei simți uneori te va speria. Intersectările de priviri te vor face să devii bănuitoare. Primul sărut în genere poate fi o catastrofă… nici pomină de un soundtrack pe fundalul imaginii cu voi doi sărutându-vă c-an *Titanic*.

Iubirea adevărată nu este o poveste – este mai cu seamă o furtună în care trebuie să supraviețuiți amândoi, un urcuș către Everest în care să vă susțineți unul pe altul, este o intersecție în care drumurile voastre se împreunează, ca să vă găsiți unul pe altul (și aici mă refer mai mult la starea de spirit a ambilor).

Cu alte cuvinte – iubirea adevărată, sau iubirea cu omul potrivit presupune de fapt frică. Frica de a avea încredere, frica de a ceda, frica de a schimba ceva în zona aia a ta de confort. Iubirea omului potrivit presupune invazia în intimitatea ta personală, în lumea ta… în tot ce te înconjoară.

Este, dacă vrei, lupta pentru rezistență. Crede-mă că-i necesară. Altfel femeia din tine nu va înțelege că anume asta e dragostea aia pe care o căutai toată viața.

Habar nu am de ce, dar dragostea adevărată este uneori jertvire de sine, și paradoxal – câteodată durere.

Și numai dacă toate astea le înfrunți ușor și omul din fața ta rămîne să-ți fie la fel de drag – asta e iubire adevărată, ăsta e omul potrivit.

Cel mai frumos e că vei fi răsplătită pentru tot, pentru că dragostea asta adevărată e nemaipomenită. Numaidecât vor fi și sute de sărutări, și poze comune și tot ce vă va face fericiți.

Pentru că dragostea adevărată este atunci când:

-Orice obstacol se depășește împreună

-Orice bucurie se împarte la doi

-Aveți atât de multe în comun

-Tot ce nu e în comun, vă unește și mai mult pentru că așa ajungeți să vă cunoașteți mai bine

-Faci orice gest din inimă, pentru a face fericit omul de lângă tine

-De fapt orice gest neînsemnat poate deveni ceva măreț pentru voi doi

-Cu ea/el te simți ca acasă

-Ai starea de liniște în suflet când este cu tine

-Ea/El nu te judecă pentru ceea ce ești sau ceea ce faci

-Nu ai nevoie nici măcar să privești la o altă ea/un altul

-Te implici activ în viața ei/ lui pentru că îți pasă

-Vă acceptați reciproc cu toate bagajele din trecut, cu toate imperfecțiunile care vă reprezintă

-Te simți în suguranță

-Nu îți pasă de timpul de afară, pentru că vrei să o/îl vezi chiar acum…

Iubirea adevărată cu omul potrivit este ceea ce te va face să simți armonia dintre inimă și creier (doar că treaba asta poate dura până o realizezi..). Aceeași iubire adevărată cu omul potrivit îți oferă energie nesecată și toate obstacolele sunt atât de neînsemnate când sunteți doi. Împreună. Momentele alea grele care vă vor da lumea peste cap vor spori și mai mult intensitatea cu care veți trăi momentele frumoase. Și cel mai important, niciodată nu vei căuta pe altcineva – de îți este bine sau rău, pentru că acum îl ai pe el, sau o ai pe ea. Pînă la sfârșitul vieții…

Tomcișin Alina –Psiholog

Iubirea începe sau ar trebui să înceapă de acasă. Pentru mulți dintre noi asta înseamnă tata și mama care ne-au arătat iubirea lor. Fără de ei ne-am fi aflat  încă in căutarea iubirii. Copii care se simt iubiți de părinți și de semenii lor iși dezvoltă un limbaj emoțional principal al iubirii. S-ar putea ca,  ulterior, să mai deprindă și alte limbaje secundare, dar cel mai în largul lor se vor simți tot în cel principal.

“În interiorul fiecarui copil, există un rezervor afectiv care de-abea așteaptă să fie umplut cu iubire. Atunci cînd un copil se simte cu adevărat iubit, el se va dezvolta normal; dar cind rezervorul este gol, copilul se va comporta în mod nedorit. În mare măsură, acest comportament necuviincios este motivat de dorința arzătoare de a umple rezervorul iubirii.”

Nevoia de iubire nu este, totuși, un fenomen care apare doar în copilărie. Această nevoie ne însoțește ca adulți și în căsnicie. Ce se întimplă cu iubirea după căsătorie? Întrebare pe care o pun mulți dintre noi. Unii își întreabă prietenii, alții specialiștii, iar alții preoții. Uneori răspunsurile sunt date cu umor sau provin din folclor. A păstra iubirea în căsnicie este o treabă serioasă. Trebuie să fim dispuși să învățăm principalul limbaj al iubirii partenerului dacă dorim să fim eficienți în a ne face cunoscută dragostea. Problema este că se neglijează un adevăr fundamental: oamenii folosesc mai multe limbaje ale iubirii. Cei mai mulți dintre noi cresc învățînd limba părinților care este numită limba maternă. Mai tîrziu invățăm și alte limbi, dar cu mai mult efort, aceasta devine limbă secundară. Dacă dorim să comunicăm eficient  dincolo de granițele culturale, trebuie să învățăm limba celor cu care dorim să comunicăm.

 La fel este și în iubire. Limbajul emoțional al iubirii tale poate fi față de cel al partenerului tot atît de diferit cum e chineza de engleză. Oricît de tare te-ai strădui să-ți expimi iubirea în engleză, dacă partenerul nu pricepe decît chinezește, nu veți înțelege niciodată cum să vă iubiți. Trebuie sa fim dispuși  să învățăm principalul limbaj al iubirii partenerului dacă dorim să comunicăm eficient în dragoste.

Nevoia de iubire nu se va evapora după nuntă, dar pentru a o păstra vie, cei mai mulți dintre noi vor trebui să facă efortul de a învăța limbajul iubirii celuilalt. Nu ne putem bizui pe limba noastră maternă dacă partenerul nu o ințelege. Dacă dorim ca el \ea să simtă iubirea pe care o încercăm să i-o comunicăm, trebuie să ne exprimăm în limbajul lui \ei.

Deci există 5 limbaje emoționale  de bază ale iubirii- cinci  modalități prin care oamenii își exprimă și înțeleg iubirea.

Limbajul nr. 1 al iubirii – Cuvintele de încurajare

Încurajarea presupune empatie și o abordare a lumii din perspectiva partenerului. Trebuie să învățăm mai întîi ce este important pentru partener. Prin incurajări verbale încercăm să comunicăm ceva de genul: „Știu . Îmi pasă. Sunt alături de tine. Cum te-aș putea ajuta?” Încercăm să arătăm că credem în persoana respectivă, îi acordăm incredere și o apreciem. Evident  cuvintele de încurajare pot fi uneori greu de exprimat. Ele s-ar putea să nu aparțină limbajului tău principal S-ar putea să însemne un mare efort pentru tine să înveți acest al doilea limbaj, mai ales dacă ai obiceiul să critici. Dar te asigur se merită efortul.

Dacă vrem să dezvoltăm o relație intimă, trebuie să ne cunoașten unul altuia dorințele. Dacă vrem să ne iubim unul pe celălalt, trebuie să ne cunoaștem dorințele celui de lîngă noi.

Limbajul nr. 2 al iubirii -Timpul acordat

Aspectul central în ceea ce privește timpul acordat este ca acesta să fie petrecut impreună. Și nu este suficient să fim alături de cealaltă persoană…Doi oameni care stau în aceeași încăpere sunt aproape unul de celălalt, dar nu sunt neapărat și împreună. Împreună înseamnă ca nimic să nu ne distragă atenția. Un soț care urmărește meciuri la televizor în timp ce vorbeste cu soția lui nu-i acordă acesteia un timp pe măsură, pentru că nu se concentrează asupra ei. Timpul petrecut împreună nu înseamnă neapărat că trebuie să ne sorbim  din ochi unul pe celălalt, ci să facem ceva împreună și să ne acordăm unul altuia intreaga noastră atenție.

Mulți dintre noi… sunt educați să analizeze problemele și să găsească soluții. Noi uităm însă că într-o căsnicie este vorba de o relație și nu de un proiect ce trebuie dus la bun sfîrșit sau de o problemă care trebuie rezolvată.

Limbajul nr. 3 al iubirii- Darurile

Un dar este un lucru pe care îl primești cu mîinele deschise și-ți zici: „Uite, s-a gîndit la mine” sau „Nu ma uitat!” Uneori, ne amintim de cineva să-i oferim un dar. Darul în sine este un simbol al gîndului acelui om. Nu contează dacă ai dat sau nu bani pe el, Ceea ce contează e că te-ai gîndit la persoana respectivă, și ai exprimat iubirea ta.

Dacă partenerei sau partenerului tău îi place să primească lucruri, trebuie să înveți să-i faci cadouri. De fapt, acesta este limbajul cel mai ușor de învățat.

Prezența fizică în momentele de criză este cel mai important dar pe care îl poți face în cazul în care limbajul principal de iubire al partenerului tău este primirea de daruri.

Limbajul nr. 4 al iubirii- Serviciile

Gătitul, așezatul mesei, spălatul vaselor, datul cu aspiratorul, ștersul prafului, dusul gunoiului, schimbatul scutecelor copilului, spălarea sau aspirarea mașinii, punerea în ordene a lucrurilor în garaj, tunsul ierbii, îngrijirea copacilor…Ele presupun grijă, spirit organizatoric, timp efort și energie. Executate cu optimism, acestea devin o expresie reală a iubirii.  Nimănui ni-i place să fie obligat să facă ceva. Iubirea se oferă todeauna gratuit. Iubirea nu poate fi impusă. Putem cere diverse lucruri unul de la celălalt, dar nu putem niciodată să-i poruncim celuilalt.

Cererile direcționează iubirea, iar poruncile o slăvesc.

Limbajul nr. 5 al iubirii- Mîngîierile fizice

Se știe de multă vreme că atingerile reprezintă o modalitate de exprimare a iubirii. Ținutul de mînă, săruturile, îmbrățișările și raportul sexual reprezintă modalități prin care îi putem comunica partenerului sentimentele noastre de iubire. Pentru unii, atingerile constituie principalul limbaj al iubirii. Dacă nu au parte de acest lucru, nu se simt iubiți. În schimb, dacă sunt alintați, rezervorul lor afectiv este plin și se simt în siguranță, știu că sunt iubiți de celălalt.

Dacă principalul limbaj al iubirii unuia dintre soți este mîngîierea fizică, nimic nu este mai important decît să-l strîngi în brațe cind plînge.

Descoperirea propriului limbaj primar al iubirii

Ca să te asiguri ca rezervoarul afectiv al partenerului tău rămîne plin, este esențial să descoperi limbajul lui primar de iubire. Dar, mai înîi de toate, trebuie să-l afli pe al tău.

Care este limbajul tău de iubire?

Ce te face să te simți că partenerul te iubește? Ce-ți dorești mai presis de orice?

Dacă nu ți-e ușor să găsești răspunsuri la aceste întrebări, poate c-ar fi bine să analizezi și utilizarea negativă a limbajului iubirii.

Din tot ceea ce face sau spune partenerul tău ori din ceea ce nu face și nu spune, ce te jignește cel mai mult?

De exemplu, ești foarte afectat atunci cînd te critică sau te judecă, probabil că limbajul tău de iubire constă în declarații. Dacă partenerul tău folosește la modul negative limbajul tău primar de iubire- adică face exact contrariul a ceea ce ai vrea tu, vei suferi mai tarea ca oricînd, și nu neapărat că-ți neglijează limbajul, ci mai ales pentru că-l folosește ca pe un cuțit înfipt în inimă.

Fă-ți timp să notezi ce consideri tu, că ar fi limbajul tău principal de iubire. Apoi întocmește o listă cu celelalte patru în ordinea importanței.

Cele trei căi prin care poți să-ți descoperi propriul limbaj al iubirii:

  • Dintre toate lucrurile  pe care le face sau nu le face  partenerul tău, care te doare cel mai tare?

Opusul lucrurilor care te face să suferi oglindește probabil limbajul tău de iubire.

  • Ce l-ai rugat cel mai des pe partenerul tău? Rugămintea respective poate să reprezinte exact lucrul care te-ar face  să te simți  că te iubește.
  • Cum iți exprimi, de obicei, dragostea față de partener? Modalitatea respective poate fi un indiciu cu privire la limbajul tău de iubire.

    Ce s-ar întîmpla dacă ai descoperi care este limbajul de iubire al partenerului și ai hotărî să-l vorbești?
Previous Post

Accident cumplit la Drochia. Cinci automobile au fost avariate, iar nouă pietoni au fost tamponați

Next Post

Reportaj-portret: ,,Nebunia’’ binecuvântată a lui Nea Iacob Lupanciuc

Related Posts
Total
1
Share