Interviu cu Vera Nastasiu: ,,Bloggerii, Vloggerii și Influencerii nu tratează oamenii”

Dicția, cartea de vizită a omului. Acest proces de perfecționare a limbajului verbal, nonverbal, paraverbal, îți oferă succesul unui discurs. Despre mai multe aspecte ale artei cuvântului rostit frumos, îngrijit, vom afla într-un interviu de la Vera Nastasiu, antrenoarea și fondatoarea Dicție.md, o femeie cu o voce numai miere și cu o dragoste infinită față de oameni și limba română.

Ați trecut de-a lungul carierei prin mai multe ipostaze: om de radio, televiziune, cum v-au ajutat acestea să perfecționați dicția?

Partea de radio și televiziune m-au ajutat la modul direct. Jurnalismul a fost meseria care m-a definit ca personalitate, așa cum spunea doamna Valentina Ursu, omul care a avut grijă de mine: ,,Este important să mergi la firul ierbii, să știi cu ce respiră el ca să poți să le spui oamenilor exact ceea ce așteaptă”. Ca jurnalist fiind, ai nevoie ca dicția ta să fie bună, vocea ta să fie convingătoare, să ai parte de o atitudine sănătoasă, în așa fel încât să nu simtă cineva că tu manipulezi prin intermediul vocii, că ești cu un șiretlic ascuns, că oferi sancțiuni sau pedepse atunci cînd citești o știre sau vorbești în fața microfonului. Echidistanța, obiectivitatea și imparțialitatea sunt cuvintele care caracterizează un jurnalist dar și o dicție foarte bună, prin care el se poate face bine înțeles.

Cum este în prezent limbajul jurnaliștilor din presa audiovizuală și presa scrisă?

A degradat din păcate, din cauza tehnologiilor informaționale, ne place foarte mult să scrolăm pe social media și mai puțin să punem mâna pe carte. Facem destul de multe greșeli gramaticale, avem o plăcere aparte pentru pleonasme, tautologii, anacolute. E deranjant, limba română este o limbă frumoasă, o limbă care se învață în școală și nu pe rețelele de socializare. Din nefericire avem foarte puțini oameni care doresc să devină profesori, care să poată disemina cuvântul limbii române în școlile din Moldova. Facultățile de Jurnalism fac ceea ce ele pot, cu ce resurse au și acolo unde sunt, iată de ce dacă dorești să fii un jurnalist bun, limba română trebuie să fie cartea ta de vizită. Trebuie să înțelegem că o instituție media, trebuie să fie o prelungire, a ceea ce urmează tu să faci.

Ce influență au vloggerii, bloggerii în societatea noastră? Avem ce învăța din discursurile acestora?

Compania LEGO, a mers în China și a făcut un sondaj în care a întrebat copii chinezi: ,,Ce vreți să ajungeți când veți fi mari?” 70 % au răspuns că vor să devină astronauți. A urmat Statele Unite și au întrebat copii americani, ce vor ei să devină, 70 % au răspuns că vor să se facă vloggeri și bloggeri.
Aici este drama noastră, numai vrem să ajungem profesori, doctori, polițiști, oameni care să aibă o meserie, dar vrem să devenim niște oameni pentru care efortul numai stă la baza construcției noastre ca personalitate. Răspunsul la întrebarea aceasta ar trebui să dea de gândit autorităților, care trebuie să revină la încurajarea unei forme clasice de a obține o meserie, pentru că altfel ne vom trezi cam peste 10-15 ani , cu o țară plină de vloggeri, bloggeri, oameni care nu vor putea să stea la catedră, care să fie în stradă să ne apere, sau într-un centru medical să ne trateze. Vlogging-ul, blogging-ul nu tratează oamenii.

Fiind antrenor de dicție, ce este mai greu: să cizelați dicția copiilor sau a adulților?

În funcție de un defect de vorbire care îl au. Dacă este să ne referim la niște dificultăți de articulare și nu defecte de vorbire, copii sunt 90 la sută mult mai receptivi, decât adulții. Adulții vin deja în spate cu un background, având o parte din cunoștințe. Copilul își i-a inima lui, ți-o pune în palme și te lasă să faci exact ceea ce vrei tu cu ea. Un adult pune reticența în față, tu trebuie să spargi această barieră apoi să-l înveți anumite tehnici, strategii de comunicare publică. Copii sunt un aliaj mult mai ușor de modelat decât adulții și atunci când vine vorba de un defect de vorbire, sunt mult mai conștiincioși.

Aveți câteva trucuri prin care putem controla, scăpa de emoții în public?

Fără emoții oamenii nu m-ai simt bucuria din vocea voastră, plăcerea pe care o ai în momentul în care vorbești. Eu nu sunt omul care încurajează pe alții să scape de emoții, eu sunt cea care îi ajută pe alți oameni să transmită emoția. Vei scăpa de emoții atunci când vei ști să gestionezi cu ceea ce se întâmplă cu partea ta exterioară și interioară a corpului. Conștientizarea acestui proces începe de la echilibrarea comunicării verbale, nonverbale, paraverbale, dar și ideile pe care tu vrei să le spui oamenilor. Emoțiile sunt un efect pozitiv de apărare a organismului împotriva necunoscutului. Trebuie să le ajuți să zboare informație către alți oameni. Dacă tu ai încredere și știi exact despre ce le vei vorbi oamenilor, în acel moment emoțiile tale vor fi diminuate. În relația cu emoțiile trebuie să știi exact ca un GPS, pe unde trebuie să o apuci, pentru ca să te simți omniprezent. Eu nu încurajez pregătirea unui discurs ca pe o poezie, ba din contra după anumite idei și structură care o stabilim împreună.

Care este cel mai bun aspect fizic pentru care optați să vă prezentați în fața cursanților?

Cât mai puțină piele la vedere, fără țesături transparente, fără încălțăminte care să aibă tocuri exagerate, întotdeauna dresuri, părul strâns. Numai mult de 3 culori, foarte important haine nici prea lungi, nici prea scurte, fără bijuterii în exces. Condițiile minime de machiaj, dacă nu ești un om alergic, unghiile îngrijite. Mai puțin parfum și mai mult săpun, dacă nu miroși deloc este cel mai bine, părul curat, deoarece acesta este puterea unei persoane. Un ceas arată că ești un om exact. În general moldovenii iubesc oamenii ce poartă ochelari, deoarece cred că ei sunt mult mai deștepți. Este important să ai o poziție îngrijită, indiferent că sunt copii sau adulți, nu-ți permiți niciodată să apari așa, oarecum, deoarece orice apariție publică trebuie să fie memorabilă.

Care a fost cel mai frumos compliment ce l-ați primit din punct de vedere profesional?

Multe de acest gen au fost și anume: ,,Datorită ție mi-am schimbat viața”, sau ,,Datorită ție am reușit să-mi îndeplinesc visul pe care l-am avut din copilărie, cel de a deveni un jurnalist de succes, de a ține un discurs public în Parlamentul Republicii Moldova”. Oameni ce și-au îndeplinit visul, eu mă bucur să fiu în spatele lor, să le dau informația potrivită, pentru ca ei să poată să se definească în calitate de comunicatori

Aveți anumite planuri de viitor pentru Dicție.md?

Dicție.md a reușit să genereze două noi proiecte, unul în țară, unul peste hotare, este vorba de Dicție online.md și Dicție online.ro. În acest moment suntem în faza de lansare, e vorba de materiale video pe care oamenii le vor găsi și se vor putea instrui indiferent din ce regiune a Moldovei sunt. Tot online vor găsi cursuri de dezvoltare a memoriei, cursuri pentru jurnaliști, pentru persoane publice. Vor avea acces la o bibliotecă imensă de 50 de cărți online, teste de limbă română, unde vor putea să-și testeze capacitățile lor de exprimare, teste de dicție. Pe aceste platforme veți găsi și câteva manuale pe care noi le vom lansa, pentru adulți și copii.
Mă bucur că sunt omul care mi-am asumat angajamentul de ai ajuta să vorbească o română bună, de a fi încrezători, de a avea idei bune ca să poată să rămână aici în față

Ce sfaturi puteți oferi pentru cei ce vor să-și îmbunătățească dicția

  • Să simtă de departe cine este amator și cine este profesionist, atunci când se apucă să facă partea de corijare.
  • Dicția are nevoie de disciplină, este un sport. Dacă nu ești disciplinat, rezultatele nu vin.
  • E nevoie să te împrietenești cu un creion așezat în spatele caninilor, te ajută să câștigi dexteritatea, abilitatea de a vorbi cu ușurință.
  • Să antrenezi zilnic partea de articulare, frazare,ritm, intonație, dar și îmbogățirea vocabularului.
  • Să privești anumite surse sau anumiți oameni care vorbesc public, să-ți găsești un mentor, să înveți un set de reguli de articulare, fără de care nu poți avea o dicție bună

Vă mulțumesc frumos pentru amabilitatea de a răspunde la întrebări și vă doresc mult succes în continuare!

Felicia Croitoru, reporter stagiar.

Previous Post

Tragedie la Briceni. Un bărbat a decedat, după ce a intervenit în soluționarea unui conflict. Era implicat fiul său

Next Post

Confruntări armate reizbucnite din nou în Ucraina

Related Posts
Total
28
Share