INTERVIU cu Jăka Banditu’: Motivul emigrării în S.U.A., rapul de acasă, noul album, hateri și influenceri

Redacția Regional

Eugeniu Cheptănaru, cunoscut de mulți ca Jăka Banditu’, este un vlogger și un rapper originar din satul Mașcăuți, raionul Criuleni. Artistul este stabilit de mai mulți ani în orașul american Las Vegas, de unde realizează clipuri video moralizatoare despre societatea moldovenească. În interviul ce urmează am discutat cu Jăka despre rapul moldovenesc, noul album și despre influenceri.

M9: De ce a plecat Jăka Banditu în S.U.A.?

Jăka Banditu’: Am plecat în America pentru că soția mea era însărcinată și chiar nu știam cum să mă descurc acasă. Nu am plecat cu gândul că aș rămâne mai mult de o perioadă și apoi aș reveni, și apoi aș pleca iar. Am plecat cu gândul că mă întorc repede. Aveam impresia că atunci când vii în America mături banii de pe stradă, îi strângi, îi aduni și după îți cumperi mașină, casă, geacă de piele și ești băiat tare, dar nu e chiar așa. Cumva în ultimul moment am decis să plecăm împreună cu soția, și așa a început aventura noastră americană. A fost o decizie spontană. Nu am planificat să venim într-o călătorie de lungă durată și să ne schimbăm viața radical. Totuși, nu regret deloc. A fost și este o decizie care ne-a schimbat viețile. Acum însă nu mă gândesc atât la viața mea și a soției mele, cât la faptul că am putut cumva, prin intermediul inocenței mele de atunci, să le ofer o viață mai bună copiilor mei, și aceasta, probabil, e tot ceea ce contează până la urmă. Dacă aș fi să menționez câteva chestii interesante de atunci, una din ele ar fi că ne-am pornit împreună cu 280 de dolari cash. Nu aveam alți bani cu noi, doar acești dolari și câteva haine. Prin greutăți spre stele…

M9: La 8 martie 2019 ai anunțat, prin intermediul unui clip muzical pe canalul tău de youtube, apariția unui nou album, intitulat “Albumu’ 2”. A trecut un an de atunci, însă nu am mai reușit să ascultăm albumul. De ce?

Jăka Banditu’: Sunt mai perfecționist de felul meu. Nu vreau să lansez un album decât atunci când voi simți că e gata și că este ca un film. Dacă veți asculta primul album, veți observa că fiecare piesă, ordinea lor, fiecare interludiu face ca albumul să sune ca un tot întreg. Tocmai aceasta vreau de la un album, și nu îl grăbesc niciodată, pentru că muzica este ca și vinul, cu cât este mai bine gândită, cu atât este mai complexă. Pentru mine nu contează faptul să lansez trei albume pe an. Pot lansa un album odată la 5-6 ani, dar cu condiția că voi ști sigur că albumul cela va avea consistența pe care am vrut-o eu. Eu pledez pentru calitate mai mult, decât pentru cantitate. Nu sunt în competiție cu nimeni, nu am cui să demonstrez ceva. Fac chestia dată din plăcere, nu pentru a câștiga notorietate. Acesta este un privilegiu pe care mulți nu îl au.

M9: Cum vezi cultura hip-hop din Republica Moldova?

Jăka Banditu’: Nu cunosc atât de multe despre cultura hip-hop din Moldova. Nu sunt persoana care urmărește atât de mult rapul de acasă. De când am venit în America am pierdut conexiunea cu rapul din România și Moldova.

M9: Dar reprezentanții acesteia?

Jăka Banditu’:Îl urmăresc pe Kapushon și Kroll. Știu ce mai face Guz, dar Guz nu mai face rap de mult timp, și chiar mă bucur că nu face. Sunt fanul numărul unu al lui Valera Leovskii. Valera evoluează de la piesă la piesă. El este foarte complex la versuri. Chiar dacă Valera abordează aceeași temă în două piese la rând, el poate să o abordeze diferit, ceea ce face ambele piese bune în același timp. Este o chestie care mă fascinează la Valera. Am rămas impresionat de piesa Satoshi – Văru Amaru, băiatul are un flow diferit și nou. În rest, nu cunosc atât de multe, căci în mare parte ascult rap american din toate timpurile. Ascult numai ce îmi pare autentic. Acest fapt l-am învățat din rapul american, căci ei țin la autenticitatea și accentele lor. Astfel, ei devin diferiți unul de altul. Cei menționați mai sunt originali, de aceea îi ascult și urmăresc. În al doilea album cred că voi colabora cu toată lumea care îmi este dragă.

M9: Ce ar trebui de fapt să promoveze influencerii și alte persoane cu un auditoriu larg pe rețelele de socializare?

Jăka Banditu’: Nu știu ce ar trebui să promoveze influencerii, dar îmi par tare jalnici influencerii de acasă. Au niște glume obosite și reciclate. Uneori îmi este rușine că sunt clasat în aceeași categorie cu ei. Nu vreau să cred că am în ceva comun cu acești influenceri. Nu sunt expert în acest domeniu. Am refuzat toate produsele și serviciile care mi-au fost propuse să le promovez pe pagina mea. Nu mă pot asocia cu nimic din ceea ce se întâmplă acasă. Nu vreau să fiu un fel de Ivan White care promovează fake-uri.

Jăka Banditu’: Cum vezi viitorul Republicii Moldova peste 10 ani?

Jăka Banditu’: Sper că în 10 ani, Republica Moldova își va găsi un echilibru. Nu vreau să spun mai multe, căci nu sunt Nostradamus sau Vanga, dar sper să existe o balanță…

Citiți interviul integral pe moldova9.com

Previous Post

COVID-19: O localitate din sudul Republicii Moldova a intrat în carantină pentru 40 de zile

Next Post

IMPORTANT! De mâine, troleibuzele și autobuzele din Capitală vor circula după un nou program

Related Posts
Total
15
Share