INTERVIU cu Ghenadie Râbacov: Cât de actual este scrisul de mână şi dacă mai sunt şanse să revenim la caligrafia de odinioară

INTERVIU cu Ghenadie Râbacov: Cât de actual este scrisul de mână şi dacă mai sunt şanse să revenim la caligrafia de odinioară

Caligrafia era, altădată, materie obligatorie la şcoală. Astăzi, mai scriem de mână doar dacă suntem forțați de anumite împrejurări. Cât de actual mai este scrisul de mână şi mai sunt şanse să revenim la caligrafia de odinioară ne spune într-un interviu oferit portalului moldova9.com Ghenadie Râbacov, expert în cadrul Institutului Superior de Studii Franceze, doctorand USM.

De unde a pornit ideea de a marca o zi internațională a scrisului de mână?

Ghenadie Râbacov: 23 ianuarie este ziua de naștere a lui John Hancock, unul dintre cei mai proeminenți patrioți ai Revoluției americane. Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa impecabilă de pe Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii. De-a lungul timpului, Hancock a ajuns a fi considerat un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial. Această zi ne reamintește că scrisul de mână este o artă ce nu trebuie pierdută, chiar dacă trăim într-o lume a gadgeturilor. Pierderea acestei abilități ne va face să gândim mai puțin și să ne cunoaștem și mai prost limba la nivel de ortografie, limba pe care și așa o vorbim într-o manieră infectă.

Ce înseamnă caligrafia în condițiile erei digitale?

Ghenadie Râbacov: Cuvântul caligrafie provine din greacă, de la „kalligráphia”, unde „kalli” înseamnă frumos iar „gráphia”, scris. Prin urmare, caligrafia reprezintă arta scrisului frumos de mână. Definiția rămâne aceeași chiar și în era digitală, doar că instrumentul de scris este diferit. De la pene de gâscă, tocuri, stilouri cu pompiță și pixuri s-a trecut la tastatură, iPad-uri și stilete. Noile tehnologii ne-au adus o mulțime de avantaje reale. Totul s-a computerizat, ritmul învățării a devenit unul fulminant. Astăzi, când culegem un text la calculator și comitem vreo greșeală ortografică, facem automat click pe varianta oferită de programele de spelling, fără a încerca să reținem și să ne gândim de ce cutare sau cutare cuvânt se scrie anume așa și nu altfel. Din păcate, copiii, tinerii, dar și adulții cu greu își selectează prioritățile și cu greu își dozează eforturile, aflându-se prea mult timp în fața ecranelor în detrimentul comunicării și interacțiunii umane, al imaginației și sănătății.

Citiți continuarea pe moldova9.com

Previous Post
Eurovision 2020 Moldova. 36 de piese, înscrise în preselecția națională

Eurovision 2020 Moldova. 36 de piese au fost înscrise în preselecția națională

Next Post
Începând cu 1 februarie, Marea Britanie nu va mai fi parte a Uniunii Europene

Începând cu 1 februarie, Marea Britanie nu va mai fi parte a Uniunii Europene

Related Posts
Total
7
Share