În aceste zile în țară se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității

În acest an Săptămâna Europeană a Mobilității este desfășurată cu tematica: „Mobilitate cu zero emisii pentru toți”, în perioada 16-22 septembrie 2020. Aceasta reflectă obiectivul ambițios al Comisiei Europene pentru ca Europa să devină un continent neutru în materie de de carbon, cu reducerea graduală a emisiilor până în anul 2050.

De asemenea, Săptămâna Europeană a Mobilității are ca scop în 2020 să evidențieze importanța accesibilității la transportul cu zero emisii și să promoveze un cadru incluziv care să implice pe fiecare, inclusiv persoanele cu nevoi speciale.

Studiile realizate recent de Agenția Europeană de Mediu (AEM) confirmă o creștere semnificativă a emisiilor generate de sectorul transporturilor comparativ cu nivelurile înregistrate în anii ’90. Mai precis, emisiile din întregul sector al transporturilor au crescut cu 28% din 1990 până în 2018, ceea ce demonstrează necesitatea urgentă de promovare a soluțiilor de transport neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în zonele urbane.

Potrivit estimărilor recente, circa 80% din populația lumii va locui în zone urbane până în anul 2050, astfel încât orașele reprezintă cadrul perfect pentru punerea în aplicare a acestor planuri ambițioase.

Traficul aglomerat din zonele urbane și din jurul lor generează în prezent costuri de aproximativ 100 miliarde de euro anual, adică un procent din PIB-ul (Produsul Intern Brut) al Uniunii Europene. Mai mult, peste 400 000 de decese premature sunt cauzate în mod direct de poluarea aerului.

Deși reducerea mai multor activități industriale și individuale va conduce la scădere a emisiilor în a.2020 cu 7-10% comparativ cu a.2019, conform estimărilor specialiștilor, aceasta nu va avea un impact considerabil asupra schimbărilor climatice. Conform Acordului de la Paris întrat în vigoare în a.2016, pentru a a face procesul reversibil, este necesară o reducere a emisiilor cu 50% către a.2050. Prin urmare, inițierea unor măsuri pe termen lung, cum ar fi promovarea cu bicicleta și pe jos, a transportului public și eventual a transportului individual cu emisii reduse sau neutre de carbon, ar avea efecte pozitive imediate.

În Republica Moldova, deși a crescut vizibil în mediul urban utilizarea mijloacelor alternative de transport, bicicletele, trotinetele electrice, infrastructura subdezvoltată încă nu permite o creștere substanțială a acestora, care ar reduce utilizarea transportului pe combustibil fosil și corespunzător a emisiilor. Pentru început, este necesar ca planurile de urbanism ale mun. Chișinău și Bălți, dar și a celorlalte municipii să prevadă expres dezvoltarea infrastructurii urbane pentru asigurarea modalităților sănătoase de mobilitate, ce va contribui și la modificarea   comportamentului populației.

În pofida condițiilor climatice, geografice și socioeconomice diferite din zonele urbane din Europa, pot fi luate măsuri pentru a promova un mediu urban incluziv și neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Prin urmare, Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 încurajează populația și autoritățile locale să ia măsuri pentru a contribui la atingerea obiectivului pe termen lung de a avea un continent neutru în materie de carbon.

Previous Post

Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore: Tot mai multe persoane intră în țară

Next Post

ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de circulație pe o stradă din Chișinău

Related Posts
Total
27
Share