IMPORTANT! Republica Moldova a trecut la ora de vară

Redacția Regional
Foto: Regional.md

Republica Moldova a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 28 martie. Acele ceasornicului au fost schimbate cu o oră înainte. Astfel, în noaptea din ultima duminică a lunii martie ora 3:00 a devenit ora 4:00.

Pentru prima dată orarul de vară a fost introdus pe teritoriul între Prut şi Nistru în anul 1931, când Basarabia a fost parte a României. După o pauză de cca 40 de ani, Republica Moldova, împreună cu toate celelalte state din fosta URSS, a trecut din nou la ora de vară, la mijlocul anilor ‘90.

Pe parcursul anilor, au parvenit propuneri de a renunța la această practică, fiind invocate unele prejudicii aduse sănătății, în special persoanelor în etate și celor care suferă de boli cronice. Potrivit specialiștilor, din punct de vedere psihologic, nu există un pericol deosebit, însă apare totuși o reacție moderată de stres ca la orice factor de schimbare.

În februarie anul curent, Parlamentul European a votat pentru eliminarea practicii de schimbare a orei. Parlamentarii europeni au cerut Comisiei Europene să facă o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și să propună un plan de revizuire a acesteia, dacă se va constata că este oportun. O decizie definitivă nu a fost deocamdată luată.

Prima țară care a adoptat ora de vară a fost Germania, în 1916, aceasta fiind urmată de Marea Britanie, Belgia și Danemarca.

Previous Post

Accident grav la Hâncești: Două mașini s-au ciocnit la intrarea într-o stație PECO. O femeie a ajuns la spital

Next Post

INCENDIU în Capitală! O casă bătrânească a luat foc

Related Posts
Total
17
Share