IMPORTANT! CE RISCĂ gospodarii care vor da foc frunzelor în această toamnă

Campania de salubrizare de toamnă este o acţiune de reducere a poluării mediului înconjurător cu deşeuri, dar şi de minimizare a poluării aerului în urma arderii acestora.

Substanţele nocive care se elimină de la arderea deşeurilor, resturilor vegetale şi a frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umană intensă şi în consecinţă sunt afectați: copiii, bătrânii, bolnavii de boli respiratorii, precum şi biodiversitatea.

În zilele cu aer umed şi ceaţă, microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele respiratorii. Pe traseele naţionale, unde adeseori se arde iarba uscată şi frunzele, se creează din cauza fumului, pericole de accidente. Problema dată persistă şi în întovărăşirile pomicole, unde din lipsă de mijloace de evacuare, cetăţenii ard resturile vegetale, inclusiv şi deşeurile generate de ei.

O consecinţă gravă a arderii incomplete a resturilor vegetale împreună cu alte deşeuri constă în faptul, că celuloza formează combinaţii policiclice, benzapirena, care are cea mai periculoasă acţiune, fiind un cancerigen puternic.

Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele pot fi depozitate şi acoperite cu sol, astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi utilizat ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, potrivit dispoziției nr.17-d din 17.09.2021, „Cu privire la organizarea și desfășurarea Campaniei de toamnă de salubrizare și amenajare a localităților”, sistematic întreprinde acțiuni împotriva arderii deşeurilor şi frunzelor uscate, care dăunează mediului şi sănătăţii oamenilor, aşa cum fumul produs în urma arderii conţine multe substanţe toxice care pot provoca maladii grave, arderea fiind o încălcare a legislaţiei ecologice şi se sancţionează conform Codului contravenţional al R. Moldova, în temeiul art. 154 alin.(1), care prevede amendă în mărime de la 600 lei până la 1200 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 6000 lei până la 9000 lei pentru persoane juridice şi în temeiul art.115 alin.(3), care prevede amendă în mărime de la 3000 lei până la 4500 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 12000 lei până la 15000 lei pentru persoane juridice.

Astfel, colectarea separată a deşeurilor şi utilizarea frunzelor pentru formarea compostului, care este cel mai bun îngrăşământ organic, devine o soluţie cu mult mai raţională şi mai avantajoasă mediului înconjurător.

Această practică trebuie să fie promovată şi de consiliile raionale, de primării, întovărăşiri pomicole, astfel ca în zilele frumoase de toamnă şi pe parcursul perioadei desfăşurării Campaniei de salubrizare să ne bucurăm de un aer mai curat pe întreg teritoriul mun. Chişinău, precum şi pe întreg teritoriul ţării.

Prin urmare, IPM Chișinău vine cu un îndemn către locuitorii mun. Chișinău, în cazul când, sunteți martorii unor astfel de contravenții de mediu, apelați la serviciul 112, pentru documentarea cazurilor și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, în conformitate cu legislația în vigoare.

Previous Post

Drepturile de autor asupra imnului orașului Chișinău vor fi transmise municipalității

Next Post

La Chișinău a fost vernisată Expoziţia „Prezenţe evreieşti în istoria, cultura şi memoria Republicii Moldova”

Related Posts
Total
1
Share