Guvernul a interzis exportul de grâu din rezerva de stat, până pe 12 aprilie

Guvernul a interzis exportul de grâu cu poziţia tarifară 1001, din rezerva de stat, până pe 12 aprilie inclusiv. Decizia a fost luată unanim de Cabinetul de Miniştri, după aproape două ore de discuţii cu uşile închise la Guvern, în seara zilei de 30 martie. Potrivit ministrului agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, decizia a fost luată în urma informaţiilor şi recomandărilor prezentate de Consiliul Suprem de Securitate.

Până a se retrage pentru discuţii cu uşile închise, la propunerea ministrului justiţiei, Fadei Nagacevschi, Guvernul a propus interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat până pe 15 aprilie, dar propunerea a fost susţinută doar de premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Atunci, ministrul interimar al agriculturii, Ion Perju, a declarat că securitatea alimentară a Republicii Moldova este asigurată şi Moldova dispune de o cantitate suficientă în ceea priveşte rezervele de grâu, iar restricţiile privind exportul nu sunt necesare. Potrivit lui, din totalul de 600 de mii de tone de grâu care s-au produs anul trecut, începând de la întâi iulie până în prezent au fost exportate în jur de 107 mii de tone, iar ţara are nevoie pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării în jur de 300-350 de mii de tone.

Preşedintele Maia Sandu a solicitat Guvernului marţi, 30 martie, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), să impună restricţii temporare privind exportul de grâu din rezervele de stat. Maia Sandu a invocat eventualele riscuri ce ţin de secetă şi influenţarea securităţii alimentare, precum şi eventualitatea creşterii preţurilor la produsele de panificaţie.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Sursa – tvrmoldova

Previous Post

Copiii orfani vor primi îndemnizații mai mari de la 1 aprilie

Next Post

La Chișinău va fi deschis primul Centru Municipal de Vaccinare

Related Posts
Total
1
Share