Ceadir-Lunga Social Taraclia

Găgăuzia nu mai importă carne de porc din Ukraina

Comisia Antiepizootică Excepțională din UTA Gagauz-Yeri, prezidată de prim-viceguvernatorul Vadim Ceban, a aprobat un plan de acţiuni pentru prevenirea răspândirii în regiune a pestei porcine africane. Conform acestuia, a fost interzis importul sau tranzitarea de pe teritoriul Ucrainei în autonomia găgăuză a porcilor vii, cărnii şi produselor din carne de porc.

Planul conţine 20 de puncte obligatorii atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru persoanele fizice care cresc porci, indică gagauzinfo.md. Conform acestuia, subdiviziunile Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti vor monitoriza permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei. Totodată, populaţia va fi informată despre riscurile acestei boli, iar proprietarii de porcine sunt solicitaţi să folosească doar abatoare autorizate şi să anunţe urgent în cazul îmbolnăvirii, pieririi animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Administraţia de la Comrat a sporit măsurile de protecţie după ce la finele săptămânii trecute un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din satul Beşghioz, raionul Ceadâr-Lunga, care s-a extins şi în oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia, situat în apropiere.

 

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....