Actual

FOTO: La Orhei s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Zilei Învățământului Dual

FOTO: La Orhei s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Zilei Învățământului Dual

Astăzi, 18 mai, în scuarul Școlii Profesionale din Orhei, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Zilei Învățământului Dual, în cadrul căreia partenerii duali, companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic au promovat beneficiile și oportunitățile acestui tip de învățământ.

În cadrul evenimentului au fost organizate expoziții, concursuri, competiții sportive, ateliere informative și interactive, în care elevii care își fac studiile în sistemul dual și-au împărtășit din experiența și avantajul de a îmbina lucrul la o companie cu studiile la un colegiu, centru de excelență sau o școala profesională.

Menționăm că, învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția ÎPT – în raport de 30%, și respectiv 70%. Elevii-ucenici din cadrul sistemului de învățământ dual nu sunt stagiari, ei au statut asimilat angajaților, semnând cu agentul economic un „contract de ucenicie”, în baza căruia beneficiază de salariu. Elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ. Astfel, aceștia însușesc specificul meseriei la locul de muncă, iar agenții economici își ,,cresc” forța de muncă chiar de pe băncile școlii, conform necesităților.
Numărul beneficiarilor acestui sistem de instruire în Republica Moldova este în continuă creștere. Astfel, în anul școlar curent, s-au înregistrat mai mult de 1500 elevi-ucenici care sunt instruiți în sistem dual, în parteneriat cu 28 instituții de învățământ profesional tehnic și peste 60 de companii, care în acest mod își soluționează problema lipsei personalului înalt calificat în domeniile de competență.

Zilele Învățământului Dual se desfășoară în cadrul campaniei „Înveți. Muncești. Câștigi!”, lansată în luna mai 2018, având scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual.

Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....