Foto: În comuna Cărpineni a fost marcat primul traseu turistic

Fiecare localitate are specificul său, anumite obiective turistice care uneori rămân în paragină, dat fiind faptul că, nu sunt valorificate în ochii localnicilor, dar și în ochii turiștilor care traversează frecvent Republica Moldova în perioada estivală.

Proiectul susținut de către Ministerul Educației și Cercetării, PNUD-Elveția Migrație și Dezvoltare Locală –,,Școala tânărului voluntar pentru dezvoltarea destinațiilor turistice”, în parteneriat cu primăriile și asociațiile de băștinași din Cărpineni, Geamăna, Selemet, Sipoteni și Bahmut și-a propus consolidarea capacităților tinerilor promovarea turismului, având ca exemplu localitatea Șipoteni, care se poate mândri deja cu 4 trasee turistice, implicarea acestor tineri în identificarea și marcarea traseului turistic în localitatea de baștină.

Tinerii din Cărpineni au avut parte de sprijin și suport informațional oferit de către experții din turism de la ANTRIM, prezenți și în teritoriu pe 21 iulie pentru ghidarea și marcarea corectă a traseului de către tinerii juniori din cadrul asociației băștinașilor din Cărpineni. A fost o zi fierbinte la propriu, dar și la figurat. Cu toate acestea, tinerii plini de entuziasm au ieșit în teritoriu și au marcat cele mai importante obiective turistice identificate, astfel traseul având o lungime de 15 km, începând cu izvorul de la intrarea în sat și terminând cu imaginea panoramică ce se deschide în zona iazului la Slobozia.

Valentina Colța (Șelaru), voluntară în cadrul asociației, prezentă la activitate ,,Este o idee foarte bună pentru a promova satele Modovei noastre! O inițiativă frumoasă, ce merită susținută și încurajată! Datorită acestui proiect ne cunoaștem locurile noastre turistice din localitate! Salut inițiativa și susțin această posibilitate de promovare a localităților noastre.”

Elena Bălățel, expert ANTRIM, spune: ,,Împreună cu echipa de voluntari juniori de la asociația băștinașilor din Cărpineni am marcat traseul turistic care pornește de la izvor de la intrarea în Cărpineni, urmând cu Vila Carpen, Soborul ( o biserică impunătoare și foarte frumoasă ce datează din 1810), primăria, care însăși reprezintă o bijuterie arhitecturală, casa de cultură, Înălțimea Berdu de unde se vede satul ca în palmă, parcurgem traseul prin pădurea de pini și stejari, până a ajunge la destinația finală trecem și prin vii, livezi și câteva lacuri. Apropo, pe traseu în regiunea lacurilor am văzut câteva păsări: stârc cenușiu, egreta mare și egreta mică. Peisajele acestui traseu se schimbă de la câmpie, deal, pădure și lacuri ce îi conferă o frumusețe aparte. Traseul are aproximativ 15 km, ușor de parcurs. Are o porțiune în pantă și se finalizează cu iazul din Slobozia, pe malul căruia va fi amenajat ”Popasul Pescarului”. Vă invităm, să-l parcurgeți cu microbuzul, căruța, cu bicicleta sau drumeție pedestră.”

Veaceslav Guțuțui, expert în turism, a mai adăugat: ,,La Cărpineni găsim o varietate de atracții turistice naturale (păduri, arbori seculari, lacuri și izvoare, dealuri pitorești, poienițe) și antropice (câteva biserici, case rurale tradiționale, beciuri de pe timpul turcilor de 120-150 de ani), umane (echipa asociației băștinașilor din Cărpineni, tinerii, seniorii, colectivele artistice, profesorii de la instituțiile educaționale, etc.), afaceri agricole și industriale interesante, o istorie bogată și tumultuoasă a localității. Toate aceste pot fi atrase în promovarea și dezvoltarea turismului rural. Traseul marcat vine să accentueze aceste puncte tari ale Cărpineniului. Mai ales că localitatea este cea mai mare după suprafață din Republica Moldova și o vreme era, concomitent, în două imperii (o parte a localității era în Imperiul Rus și alta în Imperiul Otoman). Acesta îi conferă localității un farmec și specific aparte, care urmează a fi valorificat în scopuri economice, social-culturale și de mediu, pentru a asigura bunăstarea localnicilor prin crearea de noi industrii și locuri de muncă.”

Primarul localității, Ion Cărpineanu, salută această inițiativă: ,,Este o inițiativă foarte bună, important sa fie valorificat și să aducă plus valoare mediului de afaceri”.

Acesta este doar un început, urmează identificarea și marcarea și altor trasee turistice, precum și promovarea intensă a celui creat recent!

Localitatea Cărpineni are cu ce ne uimi, are cu ce se mândri, de altfel ca și alte localități. Important este să vedem și recunoaștem profunzimea cuvântului frumos! Se așteaptă o vară plină de amintiri, celor ce vor îndrăzni să descopere și să se aventureze pe traseul turistic.

Autor: Colța Teoctista

Previous Post

Haină pentru suflet

Next Post

Accident lângă Vama Leușeni: Un bărbat de 31 de ani a murit

Related Posts
Total
15
Share