“Fiți demni de statutul pe care îl purtați!” Libertatea Presei văzută prin ochii studenților de la Jurnalism

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993. Cu acest prilej, șapte studenți din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, ne-au vorbit despre jurnalism și au transmis un mesaj pentru toți cei care au îmbrățișat această profesie.

  • Petru Beșleaga: „În primul rând jurnalismul pentru mine înseamnă opinii, multe opinii și păreri care trebuie să fie selectate minuțios, căci să cazi în vreo capcană nu-i atât de greu, e dificil să ieși din ea. Jurnalistul are o responsabilitate foarte mare în spate; orice cuvânt rostit/scris are o greutate – poate aduce lumină sau uneori poate și întuneca. Trebuie să alegi dintre aceste două extreme, nu există vreun mijloc de aur sau compromisuri. Toți cei care au ales să se numească «jurnaliști», atunci jurnaliști să fie. O societate sănătoasă are nevoie de informații, și nu de oarecare, dar informații echilibrate, corecte, verificate – poate sună complicat, dar asta se cere de la un jurnalist care se vrea numit astfel. Fiți demni de statutul pe care îl purtați!”
  • Ecaterina Buruiană: „Libertatea presei nu înseamnă doar că jurnaliștii pot să își exercite profesia fără constrângeri și teamă, libertatea presei înseamnă democrație și o societatea sănătoasă. Pentru mine, jurnalismul e despre oameni, despre calitățile și viicile lor, e despre păcatele societății noastre. Într-o lume în care totul e bine, nu e nevoie nici de artiști nici de jurnaliști, dar acum avem nevoie acută de ambii. Pentru a fi un jurnalist veritabil, la fel ca și pentru a fi om al artei, ai nevoie de pasiune la maxim, ceea ce va compensa stresul continuu și lipsa de timp”.
  • Ion Borșci: „Pentru mine jurnalismul este o formă de interacțiune cu publicul, o formă corectă, bazată pe respect și sinceritate din partea ambilor. Consider că jurnalismul adevărat este o misiune cu un nivel de responsabilitate enorm, dar și un spațiu de manevrare între regulile scrise și individualitate. Pentru cei care au ales să își lege viața cu acest domeniu le doresc sincere succese în ceea ce și-au propus, multă creativitate și pasiune către acest domeniu”.
  • Gabriella Stratu: „Consider că munca în domeniul Jurnalismului ar trebui să reprezinte nemijlocit voința de a lupta pentru dreptul la informație. O informație corectă menită să satisfacă curiozitatea nesfârșită a publicului, dar și necesitatea de a concura o imaginii a realității accesibilă tuturor. Un specialist din domeniu trebuie să înțeleagă că menirea sa este cea de a fi corect. Deși termenul de “corect” pare a fi unul relativ sau discutabil, în cazul dat nu e așa. Jurnalistul trebuie să rămână a fi corect față de publicul său, doar așa poate fi sigur că își onorează datoria”.
  • Aneta Popov: „Pentru mine jurnalismul este domeniul la care am visat să ajung de mult timp. Consider că doar acesta face ca unele povești, păreri sau situații să fie auzite și doar jurnalismul vine să contureze o problemă sau un eveniment de o mare importanță din societatea noastră. Deși unii spun că jurnaliștii exagerează cu importanța profesiei lor, eu cred că, la fel ca celelalte trei puteri din stat, aceasta este la fel de remarcabilă. Jurnalismul adevărat și de calitate este ca un scut pentru cetățeni, care-i poate apăra pe aceștia de o guvernare proastă și care-i poate ajuta ca opinia lor să poată fi auzită”.
  • Maria Cojocaru: „Jurnalismul este ca o gură de aer pentru cetățeni. Jurnalismul, atunci când este liber exprimat, oferă posibilitatea de a călători informațional prin toate colțurile lumii, aflând despre tot și despre toate. Jurnalismul liber, înseamnă cetățeni liberi. Liber, nu este atunci când poți face ce vrei. Este atunci când poți face orice ca să-i ajuți pe alții. Jurnalismul îi ajută pe alții. Le urez tuturor celor ce poartă statutul de jurnalism, să fie mândri de profesia pe care și-au ales-o”.
  • Ana-Maria Borș: „Pentru mine jurnalismul înseamnă informație, avalanșă de evenimente zilnice, știri, reportaje; oferă posibilitatea de a cunoaște și de a descoperi personalități. Suntem în era informației, oamenii doresc să cunoască tot ce se întîmplă în jurul lor. Jurnalismul este plin de dinamism, aduce în fiecare zi noi provocări pentru cei care activează în domeniu. Celor care au îmbrățișat această profesie și studenților care urmează să o îmbrațișeze, le doresc mult succes, curaj și onoare. Să își exercite cu demnitate meseria, să nu cadă pradă provocărilor”.

Andreea Mita

Previous Post

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Iată când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate

Next Post

Un bărbat de 50 de ani din Mingir și-a amenințat cuscrii cu o armă letală

Related Posts
Total
3
Share