Festivalul Național ”La vatra horelor” cu frumoase rezultate

Centrul National de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI)  în parteneriat cu Consiliul Raional Orhei a organizat și desfășurat  Festivalul Național ”La Vatra Horelor”, categoriea de dans folcloric și categorie de orchestre ….

La ediția din acest an, desfășurată la Orhei, au participat 22 de colective din întreaga țară. Din ele 9 colective au fost la secțiunea dans și 13 la categoria orchestre. Colectivele au fost selectate anteriori în cadrul unei preselecții organizată recent. La secțiunea dans un criteriu a fost corespunderea zonei din Moldova din care vine colectivul și tipul lucrării prezentate să fie din străbuni cum ar fi polca, oiera, șaierul.

”Colectivele au fost destul de bine pregătite. Avem un patrimoniu cultural imaterial de care ne putem mândri”, a menționat dl Oleg Volontir, membru al juriului, membru al CNCPPCI.

”Ne porpunem prin acest festival să promovăm tradițiile neamului. Colectivele au prezentat programe de festival bine selectate, binegândite. Vom păstra tradiția de a organiza și alte ediții pe viitor ale acestui festival”, a precizat pentru regional.md dna Diana Dicusară, membru al juriului de la CNCPPCI.

La categoria dans folcloric locul I i-a revenit ansamblului din or. Ungheni. Raionul Hîncești la fel a înregistrat rezultate frumoase. Ansamblul de dansuri populare ”Lăpușnița”, conducător Veronica Pîrău – Locul III. La secțiunea orchestre Locul I – Orchestra de muzică populară ”Andrieș” de la Casa de Cultură din Hîncești, iar mențiune Ansamblul ”Arcușul” din Sărata Galbenă și ”Oiera” din Cărpineni.

”A fost o frumoasă experiență, emoții frumoase la acest festival. Am demonstrat că știm să păstrăm tradițiile neamului nostru și aici în centrul țării, în raionul Hîncești”, a menționat pentru regional.md dna Veronica Pîrău, conducătoarea ansamblului de dansuri populare ”Lăpușnița”.

Sergiu  ȘTEFAN,
pentru regional.md

Previous Post

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Constantin şi Elena

Next Post

FOTO: Accident grav pe traseul Chișinău-Hâncești! Două camioane s-au ciocnit violent. Ambii șoferi au decedat

Related Posts
Total
33
Share