Social

Experimente la alegerile locale. CEC a introdus o procedură nouă pentru a simplifica procesul

Experimente la alegerile locale. Comisia Electorală Centrală va pune în aplicare un proiect-pilot în 70 de secţii de votare din Chișinău, care, teoretic, le va permite cetățenilor să voteze mai rapid și mai sigur. Mai mult, noul sistem ar urma să actualizeze și să centralizeze automat baza de date a alegătorilor.

„Dacă până acum, atunci când prezentaţi buletinul trebuia să aşteptaţi ca operatorii să introducă codul personal în baza de date, pentru a vă identifica, la aceste alegeri va fi posibil doar cu o singură atingere. Tot ce trebuie să faceţi este să atinge codul de bare din buletin de scanerele amenajate la masa operatorilor. Acest sistem va funcţiona doar în secţiile de vot din sectorul Botanica”, a afirmat reporterul Publika TV, Doina Ivanov.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că dacă proiectul va fi reuşit, îl vor implementa în toată ţara la următoarele alegeri. 

„Scanarea va permite excluderea unor greşeli tehnice, activitatea va fi fluidizată şi va fi economisit mai mult timp”, a menţionat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

Nici în acest an din secţiile de votare nu vor lipsi camerele de supraveghere. Totuşi, dacă anul trecut acestea au fost conectate pe întreg parcursul zilei, de la închiderea şi deschiderea secţiilor, la aceste alegeri vor fi filmate doar anumite procese. 

„Ele se vor porni de la începutul activităţii biroului electoral în secţiile de votare şi vor documenta procesul de sigilare a urnelor de vot, întocmirea proceselor verbale şi plasarea acestora şi ulterior vor fi închise înainte ca secţiile de votare să fie deschise pentru accesul cetăţenilor. Înregistrările video vor fi deja redeschide la închiderea secţiilor de votare”, a comunicat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

Pentru alegerile locale generale de mâine au fost tipărite aproape opt milioane de buletine de vot, de diferite culori. Cel violet este pentru primarul de Chişinău sau Bălţi, iar cel bej – pentru consilierii din aceste două municipii. Pentru celelalte primării din ţară au fost tipărite buletine roz, iar pentru consilierii locali – gri.

Articole asemănătoare

Lanuri de cânepă, identificate la frontiera moldo-ucraineană

Redacția Regional

IMPORTANT! Cine are dreptul să solicite reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020

Anna Casian-Musteață

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova îndeamnă credincioșii la post aspru pe 2, 3 și 4 iulie

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....