Eficiența energetică va fi promovată în raionul Călărași, cu sprijinul IDIS Viitorul

Redacția Regional

În perioada august 2020 – august 2021, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” va desfășura în raionul Călărași mai multe activități pentru promovarea eficienței energetice. Este vorba de workshopuri cu elevii, cadrele didactice din școli/licee; mese rotunde/dezbateri publice cu cetățenii, seminare de instruire cu reprezentanții societății civile, dezbateri în formatul Karl Popper cu copiii etc. Activitățile au fost anunțate luni, 21 septembrie în cadrul conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Carolina Ungureanu, managerul proiectului, a menționat că proiectul este parte a Programului de Granturi Locale, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021). Acesta este finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER, în colaborare cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (AO ADR “Habitat”).

Potrivit Carolinei Ungureanu, primul obiectiv specific al proiectului este analiza situației actuale în domeniul eficienței energetice din raionul Călărași, în special din orașul Călărași și stabilirea perspectivelor de dezvoltare. De asemenea, se dorește abilitarea cetățenilor cu cunoștințe pentru a-i implica în procesul de luare a deciziilor. Totodată, implicarea cetățenilor și a reprezentanților societății civile, de la nivel local, în monitorizarea procedurilor de achiziții în cadrul proiectelor investiționale.

Managerul proiectului a mai relatat că se va pune accent pe diseminarea bunelor practici și identificarea modelelor și a oportunităților de afaceri în sectorul energetic și în domeniile conexe. În acest context, va fi elaborată antologia de bune practici și va fi organizat Forumul pe eficiență energetică (EE) în Călărași. O componentă importantă este promovarea comportamentului eficient din punct de vedere energetic și sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea eficientizării consumului de energie. Astfel, vor fi desfășurate activități cu copii, dar și se vor elabora și distribui materiale.

Directorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a declarat că în cadrul acestui proiect o să se lucreze cu cetățenii, cu ONG-urile, o să se pună accent pe implicarea lor în procesul decizional, pe familiarizarea lor cu toate instrumentele care permit unui cetățean să cunoască interacțiunea cu autoritățile locale, cu businessul, care să-i permită sa-și realizeze o idee pe care o are pentru binele comunității. „Cetățenii trebuie să știe că sunt importanți în procesul decizional. Așa cum orice vot contează, tot așa și orice opinie contează la nivel de comunitate. În cadrul proiectului o să ne intereseze abilitarea cetățenilor, a ONG-urilor, modalitățile de participare în procesul decizional, inclusiv influențarea politicilor publice. În oraș deja există un nucleu foarte bine dezvoltat, care a implementat mai multe proiecte și care a dat dovadă de maturitate atunci când era vorba de luat anumite decizii fundamentale în raport cu anumite probleme care țin de dezvoltarea locală”, a spus Liubomir Chiriac.

Ala Revenco, director de proiect de la AGER, a menționat la rândul său că acest proiect este destinat cetățenilor, ca ei să fie învățați să facă față provocărilor, problemelor locale, fie că țin de eficiență energetică, de managementul deșeurilor, protecția mediului. „Noi trebuie cât mai rapid să ne mobilizăm și să facem aceste schimbări. Noi ne dorim ca ceea ce veți implementa să fie cât mai eficient. Sunt sigură că aveți toate capacitățile și toate pârghiile necesare pentru ca acest proiect să ducă la rezultate foarte frumoase și într-adevăr să fie în Călărași un proces decizional mai participativ, mai transparent și oamenii să cunoască cât mai multe informații despre eficiența energetică și să poată aplica aceste principii, să fie interesați să le perpetueze, să le continue mai departe”, a spus Ala Revenco.

Pentru o mai bună desfășurare a proiectului, IDIS „Viitorul” a creat un parteneriat cu Asociația Obștească a Părinților Liceului Teoretic Mihai Sadoveanu din orașul Călărași și cu Primăria orașului Călărași.

Ion Olari, primarul orașului, a spus că eficiența energetică înseamnă economie la bugetul local, iar Primăria pe care o conduce își dorește și muncește ca să fie un exemplu pentru toată republica în acest sens, să fie un oraș cu un concept de eficiență energetică. „Noi avem mai multe idei de implementare. Ne gândim să avem chiar și stație de alimentare cu energie electrică a automobilelor. Ne gândim la un transport electric. Aș îndemna pe toți cei care doresc să implementeze în regiunea dumnealor așa gen de proiecte să creadă în primul rând în ele și să aibă ca parteneri o echipă de specialiști, profesioniști, apoi o să fie un proiect implementat cu succes”, a spus Ion Olari.

Valeriu Gorincioi, de la Asociația Obștească a Părinților Liceului Teoretic Mihai Sadoveanu din orașul Călărași, a declarat că activitățile proiectului țin de tineri, țin de viitorul acestei localități și al țării noastre. „Proiectul acesta este unul deosebit prin faptul că vine mai mult cu o componentă educațională. Din păcate la noi nu totdeauna se pune accent pe componenta educațională. Când se face o schimbare la nivel de localitate, lumea vrea să vadă drumuri bune, apeduct, iluminat, dar mai puțin se gândește ce se întâmplă în creierele oamenilor, în sufletele lor, în ce măsură această plus valoare materială se va transforma într-un plus valoare spirituală. Toate aceste lucruri bune și frumoase, pe lângă faptul că trebuie păstrate, ele mai trebuie și utilizate corect”, a spus Valeriu Gorincioi.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.

Previous Post

Două fetițe din Căușeni, salvate de flăcări de către pompieri

Next Post

În această sâmbătă, chișinăuienii sunt invitați la MAREA CURĂȚENIE

Related Posts
Total
2
Share