Doi procurori și un medic-șef de la Nisporeni trimiși pe banca acuzaților. IATĂ MOTIVUL!

Foto: simbol

La data de 4 aprilie 2022, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi procurori, unul cu funcție de execuție din cadrul Procuraturii raionului Drochia și altul cu funcție de conducere în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni, precum și un șef de secție din cadrul Spitalului Raional Nisporeni, pentru complicitate la pregătirea infracțiunii de amestec în înfăptuirea urmăririi penale, cu scopul de a-l scăpa de pedeapsă penală pe unul dintre procurorii vizați, documentat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, acțiuni ce au fost săvârșite cu folosirea situației de serviciu.

Menționăm că, procurorul din cadrul Procuraturii Drochia mai este învinuit și de săvârșirea infracțiunii de eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică, în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei.

Amintim că, la data de 11 decembrie 2021, un procuror din cadrul Procuraturii raionului Drochia a fost implicat într-un accident rutier în timp ce se deplasa pe o stradă din raionul Nisporeni. În cadrul documentării accidentului rutier, din motivul că, asupra procurorului vizat persista bănuiala rezonabilă că a condus mijlocul de transport în stare de ebrietate, acestuia i-au fost colectate probe biologice de sânge.

Respectiv, în scopul evitării atragerii la răspundere penală, acesta l-a contactat pe procurorul adjunct al procurorului-șef al Procuraturii raionului Nisporeni, care la rândul său folosindu-se de situația de serviciu și autoritatea sa, l-a determinat pe unul dintre șefii de secție, care era de gardă la acea dată din cadrul IMSP Spitalul raional Nisporeni, să preleveze probe biologice de la o persoană, pe care să le înlocuiască cu probele biologice de sânge luate inițial de la procurorul implicat în accidentul rutier, prin desigilarea ambalajului în care acestea au fost împachetate.

Acțiunile procurorilor vizați, au fost investigate și de către Inspecția procurorilor în cadrul unor anchete disciplinare, prin prisma comiterii unei abateri disciplinare.

upă finalizarea verificării sesizărilor cu privire la fapta ce poate constitui abatere disciplinară, Inspecția procurorilor  a transmis materialele la Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, unde la moment se află în proces de examinare, nefiind emisă o decizie referitor la cazurile sesizate.

La demersul Procurorului General interimar, Consiliul Superior al Procurorilor a emis acordul cu privire la suspendarea din funcția a procurorului de la Drochia. Respectiv în privința procurorului de la Nisporeni, Consiliul Superior al Procurorilor, încă nu s-a expus, demersul dat fiind amânat pentru ședința următoare.

Ținând cont de cele expuse, Procuratura își reiterează poziția sa de a reacționa prompt și ferm pentru a investiga orice faptă, în care sunt implicați angajați ai instituției. Totodată, ținem să precizăm că, managementul de nivel superior al instituției nu va tolera acțiuni admise de către procurori sau alți angajați, care prin natura lor pot prejudicia imaginea sistemului Procuraturii și compromiterea statutului de procuror.

Mai mult ca atât, informăm că, de regulă procurorii sunt atenționați periodic să țină cont de faptul că, aceștia se află în serviciul societății și sunt responsabili de conduita lor și au datoria ca prin fiecare acțiune și decizie să respecte cele mai înalte standarde de etică și conduită potrivit principiilor de integritate și corectitudine.

Abonați-vă la canalul nostru de Telegram, pentru a fi la curent cu ultimele știri din țară și de peste hotaret.me/regionalmd

Previous Post

O fetiță de 8 ani, violată de un bărbat de 30 de ani. CE RISCĂ acesta

Next Post

O femeie de la Sângerei și-a dat foc în subsolul casei. A lăsat orfană o fată de 14 ani!

Related Posts
Total
1
Share