Actual Social

Direcția Antidrog atenționează: Fii conștient, nu dependent!

Direcția Antidrog atenționează: Fii conștient, nu dependent!

Pe parcursul ultimilor 2 ani, Poliția, în parteneriat cu societatea civilă,  au desfășurat multiple activități de informare și sensibilizare a populației vis-a-vis de fenomenul în creștere a consumului de droguri. În cadrul acestor activități au fost prezentate consecințele negative ale traficului și consumului de droguri, în special al substanțelor etnobotanice și al drogurilor de tip nou, fiind desfășurate sesiuni de informare cu participarea reprezentanților Poliției, al societății civile, precum și al persoanelor – foști consumatori de droguri, care în cele mai mici detalii au redat durerea și consecințele cauzate de droguri, au explicat prevederile legale aplicabile în combaterea traficului şi consumului de droguri, făcând referire la răspunderea penală şi la importanța adoptării unui comportament preventiv.

Având în vedere implicațiile acestui tip de criminalitate asupra adolescenților, este necesară o informare permanentă a acestora asupra pericolelor la care se expun atunci când vin în contact cu astfel de produse sau doresc să obțină bani din vânzarea lor.

Ca urmare a studiului efectuat de către Poliție a fost stabilit că persoanele din categoria de vârstă 18 – 24 ani tot mai des comit infracțiuni legate de droguri.  Anual, această categorie de vârstă înregistrează o creștere semnificativă. Astfel, în anul 2016 – 162 de persoane au fost cercetați penal pentru posesie și trafic de droguri, în anul 2017 – 258 de persoane, în anul 2018 – 322 de persoane.

Pe această cale, toți părinții sunt rugați să fie atenți la posibilele semne ale manifestării consumului de substanțe psihoactive – alcool, tutun, droguri ilegale, substanțe noi cu proprietăți psihoactive (etnobotanice), intervenind cu promptitudine în funcție de fiecare caz în parte. Echipa de specialiști al Direcției Antidrog, în comun cu medicii din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, precum și #ONG-uri de profil, este pregătită pentru a oferi informații şi sprijin tuturor persoanelor interesate, e-mail : [email protected]

Recomandările și atenționările Poliției pentru prevenirea consumului şi traficului de droguri:

 • Nu ceda tentației de a încerca drogurile – și prima încercare presupune un risc. Dependența se poate instala chiar de la primă doza de drog.
 • Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni și nu ezita să schimbi anturajul atunci când constați că are preocupări (pre-) delincvente (consum de alcool, droguri, absenteism și abandon școlar).
 • Unele propuneri venite din partea prietenilor s-ar putea să poarte un caracter imoral sau ilicit.
 • Dovedește că ești responsabil și ai o personalitate puternică prin faptul că spui NU acestor propuneri.
 • Învață să fii tu însuți, chiar dacă cei din jurul tău au alte opinii!
 • Informează-ți prietenii și cunoștințele despre consecințelor consumului de droguri și încearcă să-i determini să nu recurgă la astfel de substanțe, prezentându-le pericolele la care se expun.
 • Este posibil să ai unele probleme în familie, la școală sau în relația cu prietena/prietenul – drogurile sau alcoolul nu reprezintă o soluție, ci doar o PROBLEMĂ în plus!
 • Nu intra în rețeaua traficanților de droguri, oricâte avantaje ți se pare că ai obține – gândește-te la implicațiile finale ale tranzacțiilor ilicite cu stupefiante (boli, probleme cu poliția, detenție).
 • Consumul de droguri poate determina comiterea unor infracțiuni pentru procurarea unei noi doze și riști să devii tâlhar, hoț sau distribuitor.
 • Nu ezita să ceri sprijinul celor din jur (părinți, prieteni, poliție, profesori, medici, psihologi, asistenți sociali, s.a.) pentru a scăpa de influența drogurilor!
 • Contribuie la prevenirea, combaterea și reducerea delincvenței legate de droguri – fii sigur de confidențialitatea informațiilor.
 • În loc să consumi droguri poți să faci sport, să mergi la un spectacol, să citești o carte, să asculți muzică, să dansezi, să desenezi, și multe alte activități pe care ulterior le vei recomanda copiilor tăi.
Ne poți susține printr-o donație aici:
Se incarca....