Alegeri 2020

DECIS! Pe 1 noiembrie 2020 vom avea alegeri prezidențiale

Alegerile prezidențiale ordinare din Republica Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie 2020.

Hotărârea a fost votată astăzi de majoritatea parlamentarilor prezenți la ședință, transmite Știri.md

Numărarea voturilor a avut loc cu probleme, iar unii deputați din opoziție au acuzat că nu sunt destule voturi necesare pentru această decizie.

Totodată, unii deputați l-au criticat pe actualul președinte Igor Dodon și i-au cerut demisia pentru a organiza alegeri prezidențiale anticipate, după filmulețul în care apare cu Plahotniuc și punga neagră.

Deputatul Iurie Reniță, care a făcut publice imaginile, a cerut susținerea PDM-ului pentru a stabili data prezidențialelor pe 25 octombrie. Liderul democraților, Pavel Filip, l-a acuzat pe Reniță că reprezintă vocea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc.

Socialistul Vlad Batrîncea l-a acuzat pe parlamentarul Reniță de contrabandă cu țigări protejată de Plahotniuc și a declarat că va depune o interpelare pe numele procurorului general. La rândul său, Reniță a declarat că el va depune primul interpelarea.

Totodată, ex-democratul Andrian Candu a întrebat dacă a fost luată în considerare starea pandemică și dacă alegerile prezidențiale ar putea fi efectuate în decurs de 2 sau mai multe zile sau dacă s-au luat în calcul și alte modalități.

Raportorul Vasile Bolea a menționat că alegerile vor avea loc într-o singură zi, iar Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului nu a discutat despre pericolul apariției unui nou val epidemic în R. Moldova.

Știri.md precizează că mandatul Președintelui Republicii Moldova expiră la data de 23 decembrie 2020. 

Parlamentul are atribuția de a stabili, prin hotărâre, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Hotărârea adoptată de Parlament în ședința de astăzi va intra în vigoare la data de 15 august 2020.

Sursa – Știri.md

Articole asemănătoare

Curtea Constituțională a decis: Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura în baza sistemului proporțional

Anna Casian-Musteață

Alegerile prezidențiale din toamnă ar putea fi AMÂNATE!

Anna Casian-Musteață

Cine a câștigat fotoliul de deputat în circumscripția nr. 38, Hîncești

Redacția Regional
Se încarcă....