DECIS! Numărul medicamentelor oferite gratuit de stat va crește cu 39%

Ministerul Sănătății a implementat un set de măsuri pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la medicamente. Mai exact, începând de la 1 noiembrie 2021, va fi utilizată nouă metodologie de compensare a medicamentelor. Astfel, pentru mai mult de jumătate de denumiri comerciale de medicamente incluse în lista compensatelor, pacienții nu vor achita co-plată, dar le vor primi gratuit. Metodologia nouă prevede stabilirea unui singur plafon de compensare. E vorba de o suma fixă compensată  în locul celor două existente. A fost majorată rata de compensare de la 40%, 60% şi 80% din preţul mediu cu amănuntul la 100% din prețul medianic.

Modificarea mecanismului de compensare a medicamentelor va spori accesul populației la preparatele farmaceutice acoperite de asigurări medicale obligatorii. Estimările arată că plata achitată de cetățeni pentru medicamentele compensate se va reduce cu aproape 40%/ listă, iar numărul medicamentelor oferite gratuit din cele compensate va crește cu circa 30%  (de la 266 poziții până la 406 din totalul de 655 de denumiri comerciale  prezente pe piață în diferite doze și forme farmaceutice).

Cele mai mari reduceri de co-plată vor fi la medicamentele utilizate în tratamentul următoarelor maladii: cardiovasculare, depresia, demența, osteoporoza, astm bronșic. În același timp, activitatea farmaciștilor va fi mai eficientă în urma implementării unui mecanism simplificat de calcul al sumelor compensate.

„De exemplu, pentru un medicament antiagregant pentru care până acum pacientul achita 10 lei, acum pacientul va achita doar 1 leu și 30 de bani. Pentru un alt medicament, co-plata era de 11 lei și 65 de bani, acum va fi 2 lei și 35 de ani. Pentru un alt medicament care se regăsește foarte des în rețetele medicilor de familie și medicilor cardiologi, co-plata va scădea de la 42 de lei și 35 de bani la 11 lei și 35 de bani. Sperăm că aceste modificări să fie foarte simțite de pacienți. Mulțumesc colegilor de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, precum și celor din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru eforturile depuse, astfel încât acest lucru să se întâmple”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Pentru prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale (LME), care stă la bază listei de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală; listei de medicamente achiziționate în cadrul Programelor Naționale; listei de medicamente achiziționate de către instituțiile medico-sanitare publice și formularului farmacoterapeutic Național.  Lista actualizată conține 635 Denumiri Comune Internaționale (DCI) de medicamente, din 29 grupe terapeutice. Ea a fost revăzută considerabil reieșind din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, dar și ale comisiilor de specialitate privind eficiența și cost-eficiența medicamentelor incluse în ea. Astfel, au fost excluse toate medicamentele care nu au cost-eficiența demonstrată. În schimb, au fost introduse mai multe medicamente biologice, inclusiv analogi de insuline, mai multe molecule inovative, ca de exemplu: hipoglicemiante orale noi, mai multe medicamente pentru astm bronșic și boala pulmonară, tulburări depresive, boli gastrice, cardiovasculare. A fost revăzută schema de tratament la paliație, au fost incluse preparate de ultima de generație pentru tratamentul cancerului, terapiile dedicate cancerului și maladiilor autoimune, medicamente antivirale noi, inclusiv HIV, TB. La fel, a fost implementată clasificarea antibioticelor conform clasificării OMS în Acces, Precauție și Rezervă (AWaRe). De asemenea, în premieră, au fost incluse trei poziții de preparate stomatologice. Totodată, Proiectul de modificare a cadrului normativ este plasat pentru consultări publice și poate fi accesat aici: https://bit.ly/3Ch1HQJ

O altă măsură propusă de Ministerul Sănătății ține de modificarea cadrului normativ existent pentru includerea și realizarea unor proceduri rapide noi de înregistrare a medicamentelor, spre deosebire de procedura ordinară cu termenul de 210 zile. Astfel, au fost elaborate trei proceduri noi, și anume:

Procedura condiționată pentru un an, în cazul medicamentelor necesare în situații de urgență, inclusiv vaccinuri și pentru afecțiuni cu importanța majoră pentru sănătatea publică. Timpul de evaluare a dosarelor este de 10 zile lucrătoare.

Procedura accelerată de recunoaștere unilaterală, pentru produsele medicamentoase autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), dar și alte țări cu autorități regulatorii stringente precum: Elveția, Canada, Japonia, Australia, Marea Britanie. Timpul de evaluare a dosarelor este de 10 zile lucrătoare.

Procedura colaborativă, pentru medicamente precalificate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Termenul de evaluare a dosarelor este de 45 de zile.

În urma acestor prevederi, se va evita dublarea evaluării dosarelor, va fi redusă perioada de aprobare, ceea ce va contribui la utilizarea eficientă a resurselor administrative și umane a Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), precum și accesul rapid pe piața farmaceutică din Republica Moldova.

De asemenea, accesul la medicamente va spori în urma extinderii termenului de import a medicamentelor de la 6 luni la 12 luni. Asta se referă la medicamentele pentru care Certificatul de Înregistrare a expirat, dar dosarul este depus pentru reînnoire. Proiectul de ordin este plasat pentru consultări publice și poate fi accesat aici: https://bit.ly/3noJuKI

De menționat că numărul de medicamente înregistrate în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor a scăzut considerabil în ultimii ani, din cauza mai multor reglementări atât a procedurilor de înregistrare, cât și în urma înregistrării prețurilor de producător la medicamente. Astfel, în 2015 erau înregistrate 6.072 medicamente, iar în 2021 – 3.979, dintre care 502 poziții au fost autorizate în ultimele nouă luni, 670 poziții în 2020. De exemplu, în 2019, au fost autorizate 780 poziții, iar în 2018 – 980 poziții.

Previous Post

Orașul Ialoveni împlinește azi 585 de ani. Programul activităților

Next Post

Incident la Bujor, Hâncești! Un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, dupa ce a fost bătut cu cruzime de un tânăr

Related Posts
Total
5
Share