fbpx
Cahul

DECIS! La Cahul va fi creat un centru regional de excelență în IT

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Ministerul Economiei și a Infrastructurii (MEI) și Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC) împreună cu autoritățile municipiului Cahul au semnat astăzi, 22 octombrie, un Memorandum de Înțelegere privind implementarea proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

Proiectul va fi implementat cu susținerea Suediei prin asistența financiară a Uniunii Europene și abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, completând acoperirea regională a asistenței de cooperare acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

Potrivit documentului, Guvernul Republicii Moldova se angajează ca în următorii ani să încurajeze parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ; să faciliteze accesul la instrumente de finanțare pentru companiile inovatoare, să stimuleze crearea de fonduri pentru startup-urile locale; să ofere suport pentru promovarea inițiativelor educaționale necesare dezvoltării sectorului IT ș.a.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a menționat că pentru MECC proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul este deosebit de important, deoarece va susține educația STEM prin programe educaționale, astfel încât  – 11.500 de elevi din Cahul și peste 50.000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia disciplinele școlare, asistați de cele mai inovative tehnologii, iar circa 500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare continuă. „Prin lansarea acestui Centru EU4Innovation vom  crea noi locuri de muncă și vom spori șansele de angajabilitate  a tinerilor. Eforturile pentru acest proiect important sunt comune – ale Guvernului Republicii Moldova, Universității de Stat „P.B. Hașdeu” din Cahul, MEI, Primăriei municipiului Cahul, ATIC cu asistența financiară a Uniunii Europene și partenerilor suedezi, astfel încât credem că acest efort comun va avea sorți de izbândă.”, a afirmat oficialul.

ATIC, implementatorul proiectului „Startup City Cahul” se angajează ca până în anul 2024, să contribuie la crearea și organizarea programelor de formare pentru pregătirea forței de muncă locale; să contribuie la extinderea culturii antreprenoriale în regiune și să consolideze capacitățile startup-urilor inovatoare; să promoveze tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM,  pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare.

Menționăm că datorită acestui parteneriat la Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2. Centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. De asemenea „Startup City Cahul” va sprijini educația STEM în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate  deja de ATIC și TEKWILL. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat.

Centrul EU4Innovation va fi localizat în incinta Universității de Stat „P.B. Hașdeu” din Cahul, iar studenții și cercetătorii acesteia vor putea beneficia din plin de oportunitățile oferite de Centru.

Articole asemănătoare

I s-a aprins salteaua de la sobă! O bătrână din Cahul a ajuns la reanimare dupa ce s-a intoxicat cu fum

Anna Casian-Musteață

Tânăr din Cahul, reținut de oamenii legii pentru că a jefuit o femeie în plină stradă

Anna Casian-Musteață

Fabricau droguri și le vindeau în toată țara. Ce riscă un grup de tineri din Cahul

Anna Casian-Musteață
Se încarcă....