De luni, în Republica Moldova începe vaccinarea antiCOVID cu a treia doză

De săptămâna viitoare în Republica Moldova va începe vaccinare anticovid cu a treia doză. Primii care-şi vor putea administra aşa-numita doză “booster” sunt medicii şi persoanele care suferă de boli grave. Autorităţile se arată îngrijorate de rata scăzută de vaccinare şi se pregătesc pentru combaterea unui nou val al pandemiei, care s-ar putea abate asupra Republicii Moldova odată cu creşterea numărul de infectări în ţările Europene. Administrarea celei de a treia doze va începe pe 29 noiembrie, în prima zi a săptămânii viitoare. Aşa-numitul “booster” e prevăzut doar pentru persoanele care s-au vaccinat cu a doua doză cu cel puţin jumătate de an în urmă. Excepţie fac cei imunizaţi cu vaccinul Johnson, care îşi pot administra a treia doză după doar două luni. De săptămâna viitoare, la centrele de vaccinare vor fi aşteptate mai întâi  persoanele din grupurile de risc.

În ultima săptămână Republica Moldova înregistrează o scădere cu 20 la sută a numărului de infectări cu covid. În prezent, în spitale sunt internaţi peste cinci mii de pacienţi dintre care 44 sunt în stare extrem de gravă. Majoritatea raioanelor au trecut la cod galben de alertă epidemiologică. Doar municipiile Chişinău şi Bălţi de află sub cod portocaliu.

Codul ruşu a rămas în vigoare doar în regiunea transnistreană unde se înregistrează jumătate din numărul total de îmbolnăviri din Republica Moldova. Chiar dacă s-a decis anularea unor restricţii, care a permis redeschiderea sălilor de concerte sau a teatrelor, autorităţile avertizează că unele măsuri ar putea fi impuse din nou din cauza pericolului altui val al pandemiei.

În Republica Moldova se atestă o incidenţă de îmbolnăviri de 145 de cazuri la 100 de mii de persoane. Rata de vaccinare anticovid rămâne la aproape la acelaşi nivel de 27 la sută de câteva săptămâni.

Sursa – tvrmoldova

Previous Post

Atenție, șoferi! Va fi suspendat traficul rutier pe unele străzi din capitală

Next Post

CÂND VA FI DAT STARTUL sărbătorilor de iarnă în Chișinău

Related Posts
Total
12
Share