#Coronavirus Economie

Cum să economisești apă, energie electrică și gaz în perioada de carantină

Perioada de izolare impusă de autorități vine cu multe provocări și multe cheltuieli. Izolarea este cea mai bună metodă de a ne proteja de coronavirus, însă chiar dacă nu conștientizăm, în timp ce stăm acasă cu toată familia, cheltuielile sunt mult mai mari. Asta în timp ce mulți dintre noi suntem nevoiți să lucrăm de acasă cu un salariu mult mai mic sau am fost trimiși în concediu.

Totuși, cu un pic de efort și organizare, putem economisi resurse , atât finaniare, cât și energie electrică, apă sau gaz.

Iată cum poți economisi în perioada de carantină:

Fă dușuri rapide pentru a economisi apă

Statul în casă nu implică prea mult efort fizic, de aceea nu e nevoie să faci zilnic băi fierbinți, cu o cadă plină cu apă. Optează pentru dușuri scurte, care să-ți curățe corpul și să te revigoreze. Astfel, vei economisi apă, ceea ce va duce ulterior și la economisire de bani. Dacă nu știai, află că, pentru o baie folosești de 4 ori mai multă apă decât pentru un duș, ceea ce va fi vizibil și pe facturi.

Gătește mai multă mâncare o singură dată pentru a economisi gaz

De ce să stai zilnic la bucătărie, când poți pregăti mai multă mâncare o singură dată? Dacă pregătești o cratiță mai mare de ciorbă, păstrând-o la frigider, vei putea mânca din ea la mai multe prânzuri. De asemenea, pregătind mai multe clătite sau gogoși, vei avea ce mânca la micul dejun câteva zile. În plus, nu e nevoie să faci întotdeauna mâncare gătită la aragaz. Poți opta pentru salate din crudități, care nu necesită gătire. Așa, în mod sigur vei economisi gaz, dar vei avea și mai mult timp de petrecut cu familia.

Aerisește încăperile des și pe perioade scurte de timp

Pentru a economisi gaz, ar fi bine să aerisești încăperile locuinței des, dar pe perioade scurte de timp. De asemenea, e nevoie ca centrala termică să nu funcționeze atât timp cât geamurile sunt deschise.

Nu spăla haine zilnic pentru a economisi apă și lumină

Dacă tot stai acasă, nu e nevoie să schimbi hainele de casă zilnic. În acest mod vei economisi atât energie electrică, cât și apă, pentru că nu vei mai spăla hainele atât de des. În plus, pentru a economisi energie electrică, ai grijă să speli întotdeauna cu mașina plină.

Stați toți membrii familiei în sufrageie pentru a economisi energie electrică

Seara, la lăsarea întunericului,  nu e nevoie să stați fiecare membru al familiei în camera sa, cu lumina aprinsă. Adunați-vă cu toții în sufragerie și petreceți timpul acolo. Astfel veți economisi energie electrică și bugetul vostru nu va avea de suferit.

Deconectează toate aparatele electrice dacă nu le folosești

Atunci când mergeți la culcare, deconectați toate aparatele electrice. Chiar dacă nu sunt în funcțiune, acestea consumă energie electrică. De asemenea, nu lăsați încărcătoarele conectate atunci când nu le utilizați.

Chiar dacă nu observi, perioada de carantină presupune cheltuieli, de aceea ar fi bine să ecoonomisești acolo unde este posibil. Acest timp petrecut în izolare te poate ajuta să deprinzi și un obicei nou – acela de a economisi.

Se incarca....