Social

Cum au evoluat prețurile la produsele de consum în luna iunie

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

În luna iunie 2020 faţă de luna mai au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: morcovi – cu 14,6%, citrice – cu 11,7%, ouă de găină – cu 9,9%, fructe exotice – cu 8,3%, sfeclă roșie – cu 8,0%, boboase – cu 4,4%, înghețată – cu 2,0%, pește proaspăt și congelat – cu 1,5%, produse de morărit și panificație – cu 1,3% (în special: crupe – cu 6,9%, orez, paste făinoase și făină de grâu – cu a câte 1,3%), votcă – cu 1,0%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la fructe de livadă sâmburoase – cu 42,7%, pomușoare de livadă – cu 34,5%, cartofi – cu 19,4%, legume proaspete – cu 5,0% (în special: dovlecei – cu 24,0%, tomate – cu 22,3%, castraveți – cu 20,8%, varză – cu 8,8%, usturoi – cu 8,7%, ceapă uscată – cu 5,6%, ardei grași – cu 4,9%), carne, preparate și conserve din carne – cu 0,4% (în special: carne de oi – cu 3,2%, carne de porc și de iepure – cu a câte 1,8%, subproduse – cu 1,4%, carne de vită – cu 1,0%), slănină neprelucrată – cu 0,7%, brânză din lapte de vacă – cu 0,6%, lapte integral, cașcaval și brânză – cu a câte 0,2%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm că, în luna iunie față de luna mai, preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Au fost înregistrate unele creșteri de preț la articole pentru acoperit capul pentru copii – cu 3,7%, sandalete și ghete de cros pentru femei – cu 1,7% și respectiv 1,5%, rochii și bluze pentru dame – cu 1,6% și respectiv 0,8%, maiouri pentru copii – cu 1,5%, sandale și pantofi pentru bărbați – cu 1,4% și respectiv 1,0%, autoturisme, mobilă, televizoare, medicamente, articole de menaj din țesături, pantaloni pentru bărbați, pantofi, sacouri, jachete și costume pentru femei, ghete pentru cros și costume sportive pentru bărbați, haine pentru nou născuți – până la 0,8%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţ la scurte de iarnă pentru bărbați – cu 1,6%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 1,1%, trenciuri și fuste pentru femei, pulovere, jachete pentru bărbați, scurte pentru femei și copii, aparate de aer condiționat, plite electrice, aparate pentru prelucrarea informației, carburanți, cărbune de pământ – până la 1,0%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna iunie 2020 faţă de luna mai a fost înregistrată majorarea tarifelor la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 11,1%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 10,1%, închirierea apartamentelor pentru studenți – cu 2,3%, serviciile rituale – cu 1,7%, serviciile hoteliere – cu 0,5%. În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,3%.

Articole asemănătoare

De la jumătatea lunii august este interzisă expunerea produselor din tutun la vitrină

Anna Casian-Musteață

Un locuitor al raionului Soroca, cercetat penal pentru traversarea ilegală a frontierei din Ucraina în Republica Moldova

Redacția Regional

Șoferul beat care a provocat accidentul de la Ștefan-Vodă, reținut pentru 72 ore

Redacția Regional
Se încarcă....