Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Întâmpinarea Domnului pe stil vechi sau Stretenia

Anna Casian-Musteață

Creștinii ortodocși prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, numită în popor și Stretenia. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători creştine și semnifică întâlnirea fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu.

Potrivit cărților bisericești, în această zi, Sfânta Fecioară Maria l-a adus pe Iisus la Ierusalim, după 40 de zile de la naştere. Mântuitorul a fost dus la Templul din Ierusalim pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi bărbat născut să fie dăruit lui Dumnezeu. Dumnezeiescul Prunc şi Sfânta Fecioară au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon și proorociţa Ana.

A doua zi după sărbătoarea Întâmpinării Domnului, Biserica Ortodoxă cinstește amintirea dreptului Simeon Bătrânul și a Sfintei Proorociţe Ana. În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor.

În popor se spune că de Stretenie se întâlneşte iarna cu primăvara. Astfel, dacă în ziua de Stretenie este cald, atunci, vara va fi călduroasă și îmbelșugată, iar dacă în această zi este frig, ger și viscol, atunci vara va fi friguroasă și neroditoare.

Sursa – Publika

Previous Post

Situație alarmantă în Capitală! Anunțul Primarului

Next Post

STRIGĂT DE AJUTOR. O adolescentă de 14 ani din Ialoveni a dispărut de acasă

Related Posts
Total
12
Share