Creștinii ortodocși intră de azi în Postul Crăciunului. CUM SE POSTEȘTE în această perioadă

În fiecare an, Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos începe în data de 28 noiembrie și durează 40 de zile, adică până pe 7 ianuarie, scrie Sputnik.

Lăsatul secului se va face pe 27 noiembrie. În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.

Rânduiala Postului Crăciunului – zilele în care se face dezlegare la pește și vin

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză.În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin.

În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.

Sursa – Sputnik

Previous Post

Țara în care toți cetățenii sunt vaccinați 100% contra COVID-19

Next Post

VIDEO: 14 ani de la fondarea Muzeului Serviciului Vamal

Related Posts
Total
46
Share